Stanton Chase Int.: Generální ředitelé se starají především o svou kariéru

22.06.2014 18:06

Šéfové velkých společností mají větší starost o svoji kariéru, než o prosperitu vlastní firmy. Vyplývá to z výsledků studie Asociace konzultantů executive search (AESC).

Stanton Chase Int.: Generální ředitelé se starají především o svou kariéru
Foto: red
Popisek: Stanton Chase International

V celosvětovém průzkumu, jehož se zúčastnilo celkem 160 generálních ředitelů velkých firem a společností, uvedlo 81 procent dotázaných, že jim zdaleka nedělá největší starost jejich současná pozice, jako spíš to, jaká pozice bude ta příští.

Teprve na dalších příčkách pomyslného žebříčku kariérních priorit jsou obavy o to, jak zůstat inovativní, jak předejít kariérní stagnaci a jak zajistit práci svým zaměstnancům. „Pro generální ředitele v mnoha organizacích existuje jen jediná cesta, jak dosáhnout pozice s vyšší odpovědností, větším kariérním potenciálem a tomu odpovídajícím ohodnocením: rozhlédnout se mimo vlastní firmu. To je skutečnost, kterou při hodnocení generálních ředitelů a případné volbě jejich nástupců členové správních rad často přehlížejí,“ říká Peter Felix, prezident AESC. „Generální ředitelé jsou lidé jako všichni ostatní a chtějí si plnit sny o kariéře,“ dodává.

Navzdory tomu studie prokázala, že šéfové velkých firem nemyslí jen a pouze na sebe. Většina dotazovaných uvedla, že mají rovněž velký zájem o to, najít a udržet si talentované lidi. Mezi jejich další starosti patří také hledání cest, jak zvýšit zisk, jak se odlišit se od konkurence a jak si poradit s financemi a kapitálem.

„Šéfové firem se sice starají o důležitá témata, jakými jsou například získání a udržení talentovaných pracovníků, sami však mají největší starost o svůj vlastní kariérní postup a získávání nových příležitostí,“ komentuje výzkum Jozef Papp, Managing Partner executive search firmy Stanton Chase. „Je to nevyhnutelný odraz světa současného byznysu a rychle se měnícího konkurenčního prostředí.“

K tomu, abyste se stali úspěšným firemním leaderem, potřebujete splňovat řadu předpokladů. Více než 70 % dotázaných uvedlo, že nejžádanější vlastností generálního ředitele je schopnost strategického uvažování. Dalšími ceněnými schopnostmi jsou talent pro přijímání správných rozhodnutí, umění motivovat druhé a schopnost pracovat a komunikovat v týmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…