Starostové budou dostávat informace z Integrovaného záchranného systému

22.10.2015 13:36

Rychlost předávání informací v krizových situacích byla hlavním tématem jednání ministra vnitra Milana Chovance s předsedou Svazu měst a obcí ČR a starostou Kyjova Františkem Luklem.

Starostové budou dostávat informace z Integrovaného záchranného systému
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

Stanovovat ji bude memorandum o spolupráci a úprava interních postupů v rámci resortu vnitra. Tak, aby starostové včas věděli, pokud se stane závažná věc, co se děje, a mohli co nejdříve informovat občany svých měst a obcí. Představitelé samospráv proto budou dostávat sms přímo z Integrovaného záchranného systému.

"Naší snahou samozřejmě je, aby starostové byli co nejdříve informování. Proto si interně stanovíme rychlost předávání informací mezi hasičským záchranným sborem a policií. Rovněž od nového roku – na základě podnětů z měst a obcí - vznikne dotační titul na podporu dobrovolných hasičů," řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

"Shodli jsme se, že se v brzké době sejdou krajští představitelé policie, hasičů a samosprávy, aby se dohodnuté závěry efektivně  přenesly do území. Vzájemná spolupráce musí být skutečně intenzivní, aby naši občané měli k dispozici kvalitní služby od státu a samospráv, na které mají nárok," řekl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

Na Ministerstvu vnitra se debatovalo také o situaci s uprchlíky, či o přeshraničním problému s nelegální distribucí léků, které slouží k výrobě drog. Zazněly také informace o projektu Pošta Partner, do kterého jsou už zapojeny desítky subjektů, a postupně jich přibývá. Franšízy mají za cíl, aby služby pošt zůstaly v území zachovány. Česká pošta i v dané věci spolupracuje se Svazem měst a obcí ČR.

Jednání se mimo jiné zúčastnili policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba, náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová, generální ředitel České pošty Martin Elkán, místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal, člen předsednictva  Svazu měst a obcí ČR a primátor Plzně Martin Zrzavecký či výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

O Svazu měst a obcí ČR:

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje více než 2 600 měst a obcí a svými členy tak čítá více než 8 milionů obyvatel České republiky. Více na www.smocr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…