Starostové demonstrují proti nespravedlivému rozdělování dotací ve Středočeském kraji

23.11.2015 10:49

Středočeští starostové dnes patnáct minut po poledni zahájí před budovou hejtmanství ve Zborovské ulici v Praze protestní akci proti nespravedlivému rozdělování dotací.

Starostové demonstrují proti nespravedlivému rozdělování dotací ve Středočeském kraji
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Vadí jim, že některé obce a organizace jsou Středočeským krajem systematicky protežovány, že někteří žadatelé nemají šanci uspět ani několik let po sobě, že systém rozdělování dotací vede k přípravě tisíců zbytečných projektových žádostí a je následně administrativně náročný i pro samotný aparát hejtmanství. Protest organizuje Sdružení místních samospráv, které zároveň navrhuje mnohem jednodušší a zcela transparentní způsob rozdělování krajských dotací.

Středočeský kraj rozděluje obcím a městům každoročně stovky milionů Kč ve formě dotací. Počet uspokojených žadatelů představuje jen zlomek celkového počtu podaných žádostí, obce tudíž vynakládají milióny korun na přípravu projektových žádostí zcela zbytečně. Zároveň zpracování tisíců žádosti přináší ohromnou administrativní zátěž pro aparát hejtmanství. Podrobná analýza přidělených žádostí prokázala, že některé obce jsou Středočeským krajem systematicky protežovány. Pouze osm opakovaně úspěšných obcí získalo od roku 2010 z krajského rozpočtu neuvěřitelných 300 milionů Kč.

V průběhu protestní akce budou starostové rozdávat kolemjdoucím jedlé gumové medvídky. Medvídek poukazuje na to, že středočeské dělení dotací připomíná v minulosti velmi kritizované a netransparentní rozdělování dotací poslanci v parlamentu, kterému se říkalo "porcování medvěda". Chtějí tím poukázat na obdobné porcování objemově menšího, ale stejně netransparentního středočeského medvídka.

Středočeská organizace SMS navrhuje zásadní změnu v systému přidělování dotací. Změnu, která umožní dotace přidělovat transparentně, spravedlivě a levně. SMS navrhuje následující koncepční změnu celého systému:

1) Dotace přidělovat pouze menším obcím do 5000 obyvatel, které mají menší příjmy z rozpočtového určení daní.

2) V závislosti na počtu obyvatel vytvořit pro každou obec její dotační obálku na delší, např. čtyřleté období.

3) Umožnit obcím, aby si v rámci své obálky připravily projekty, které jsou v souladu s dotačními programy. Následné výzvy k podávání žádostí konstruovat jako dlouhodobé a kontinuální.

Takový systém umožní minimalizovat náklady na administraci dotačních projektů jak ze strany poskytovatele dotace, tak ze strany příjemce. Počet žádostí tím bude výrazně omezen. Tento systém umožní obcím a jejím organizacím určit si v rámci dotačních programů priority a ty realizovat v delším časovém horizontu. Navržený systém je spravedlivý a zcela transparentní. Kraj prostřednictvím programů ovlivňuje, na které aktivity plynou krajské prostředky.

Předseda středočeské organizace SMS Petr Halada uvádí příklad, jak by systém fungoval. "Představme si, že se  kraj rozhodne rozdělit během čtyř let mezi obce do 5000 obyvatel celkem 1,2 miliardy Kč. V obcích do 5000 obyvatel žije celkem 747 556 tisíc občanů. Na hlavu tedy připadá 1605,2 Kč. Obec PŘÍKLAD má k datu vyhlášení výzvy 1200 obyvatel. Obálka obce PŘÍKLAD tudíž obsahuje 1,926 milionů Kč. Obec se sama rozhodne, kdy v daném čtyřletém období a na jaké projekty tuto obálku vyčerpá. Může to být jeden větší projekt (třeba místní komunikace, nebo hasičská zbrojnice) nebo řada menších projektů. Obec tudíž podává pouze tolik žádostí, kolik ji umožní její obálka. Kraj neadministruje žádné žádosti navíc. Neexistují tisíce zbytečně připravených projektů. Každý ví předem, kolik dostane peněz, a sám si mezi programy vybere, kam je chce směřovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…