Starostové okolních obcí navštívili leteckou základnu ve Kbelích

22.01.2015 10:31

V úterý 20. ledna se uskutečnilo setkání starostů městských částí a obcí přilehlých letišti Praha-Kbely s vedením letiště. Starostové opouštěli kbelskou základnu s vidinou budoucí spolupráce, velkým zážitkem byla prohlídka letounu Airbus.

Starostové okolních obcí navštívili leteckou základnu ve Kbelích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výsostný znak České republiky na trupu vrtulníku

Dvacetičlennou skupinu přivítal velitel základny plukovník David Klement společně s inspektorem bezpečnosti letů Otakarem Štokrem. Náplní schůzky bylo seznámit zastupitele s úkoly letiště pro rok 2015 i s vizí do budoucna. „Je potřeba, aby občané věděli, co se na letišti děje a uvědomili si, jaký přínos má naše práce pro každého jednotlivce,“ uvedl Otakar Štokr, který zároveň hostům přiblížil historii letiště, zmínil strukturu základny, pohovořil k jednotlivým úkolům a nevynechal ani informace o výcviku pilotů.

Setkání se starosty svolává velitel kbelské základny každý rok a jsou na ně zváni zástupci Kbel, Satalic, Počernic, Vinoře, Proseku, Štěrbohol, Klánovic, Čakovic, Čelákovic a Brandýsa nad Labem. Zastupitelé mají možnost s vedením základny prodiskutovat mimo jiné otázku hluku zejména při večerních letech, která občany zajímá.

„Příprava každého letu je nesmírně náročná. Vše se řídí předpisy a večerní let má své opodstatnění,“ reagoval plukovník David Klement a vysvětlil hostům složitost přípravy jednotlivých letů do destinací jako je Afghánistán nebo africké Mali.

Starosta městského úřadu Čelákovice Josef Pátek uzavřel debatu o stížnostech na hluk slovy: „Od té doby, co se zástupci letiště účastní našich akcí a hovoří s občany, jsme zaznamenali úbytek stížností na hluk z letadel. Doufám, že budeme v tomto trendu pokračovat.“

Velitel základny poté hosty upoutal popisem přípravy letounů v programu MEDEVAC a STRATEVAC pro přepravu raněných vojáků zejména z Afghánistánu. Se zaujetím starostové vyslechli, jak vypadá příprava letu pro děti i dospělé z válkou postižených oblastí nebo let ve prospěch humanitární akce v Albánii. Při té příležitosti velitel nastínil proceduru převozu transplantovaných orgánů pro IKEM Praha nebo CKTCH Brno. Otakar Štokr zmínil, jak náročná a dlouhá je příprava například mediálně známé přepravy koní Převalského. Zástupci kbelské základny neopomenuli nastínit další neméně důležité úkoly, mezi které patří přeprava ústavních činitelů nebo přeprava osob či materiálu v rámci NATO.

Delegace využila nabídky velitele prohlédnout si útroby vodárenské věže a letounu Airbus A-319CJ. „Je příjemné na vlastní kůži cítit, jak úžasné je vaše pracovní prostředí. Ani se mi nechce věřit, že se někdo ve všech těch přístrojích vyzná,“ okomentovala prostor kokpitu starostka obce Dřevčice Eva Šafarčíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…