Stát by neměl rozhodovat, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat. Ani to, kdo může a nemůže o svátcích podnikat

07.07.2015 18:05

Stát se chystá rozhodovat o tom, kdy a kam občané mají chodit nakupovat a kdo může a nemůže o svátcích podnikat. Právě k tomu směřuje nový zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který se dnes dostal do prvního čtení v Poslanecké sněmovně. Podle Hospodářské komory ČR jde o omezení svobod občanů a podnikání.

Stát by neměl rozhodovat, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat. Ani to, kdo může a nemůže o svátcích podnikat
Foto: taborcz.eu
Popisek: Město Tábor, nákupní zóna.

„Omezuje svobodu podnikání a spotřeby, která v této společnosti za 25 let už dost zakotvila a zdomácněla,“ reaguje v souvislosti s novým návrhem na úpravu prodejní doby z pera některých senátorů ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Takováto právní norma půjde nejen proti občanům – zákazníkům a jejich zájmům, a to včetně snížení jejich komfortu, ale samozřejmě i proti obchodníkům. Protože stát chce omezit prodej v provozovnách větších než 200 m2, regulace dopadne na 80 % obchodů v zemi a především na velké řetězce. Předkládaný zákon tak diskriminuje některé obchodníky, kterým stát nařídí omezit otevírací dobu, zatímco jiné zvýhodní. Zákon v konečném důsledku nechrání dokonce ani zaměstnance.

„Někteří politici a odbory v zákoně údajně vidí podporu sladění pracovního a rodinného života. Zaměstnanci v prodejnách menších než dvě stě metrů čtverečních je ale nějak nezajímají,“ poukazuje na jednu z absurdit zákona Minčič. Stát novou regulací samozřejmě připraví zaměstnance a sezónní pracovníky o příplatky za práci o svátcích a v noci. „Pro mnoho z nich je naopak práce o svátcích příležitost, jak si díky příplatkům vydělat více peněz,“ poznamenal ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory. 

Podle jeho názoru s velkou pravděpodobností dojde ke ztrátám na tržbách. Neoddiskutovatelný je i dopad na oblast cestovního ruchu, turisté se samozřejmě nepohybují pouze v oblasti letišť či vlakových a autobusových nádraží, nakupují potraviny a další věci stejně jako kdokoli jiný. Někteří lidé tráví volný čas i rodinným nákupem v obchodních centrech. „Můžeme nad tím ohrnovat nos, ale nakonec jsou lidé svobodní a mohou si zvolit trávení volného času, jak chtějí,“ dodává.

Hospodářská komora České republiky proto opětovně vyjadřuje svůj nesouhlas se senátním návrhem zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě (tisk č. 275). Návrh takového zákona HK ČR považuje za neodůvodněný zásah do liberálního podnikatelského prostředí a je jedním z pokusů vedoucích k jeho umělé regulaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…