Státní fond rozvoje bydlení: Program JESSICA jde do finále

07.10.2015 7:35

Program JESSICA Státního fondu rozvoje bydlení, financovaný z Integrovaného operačního programu (IOP) zaměřeného na rozvoj znevýhodněných městských částí, tzv. IPRM zón, vyčerpal částku alokovanou na programové období 2013–2015 a se závěrem roku 2015 se chystá se na své ukončení.

Státní fond rozvoje bydlení: Program JESSICA jde do finále
Foto: Státní fond rozvoje bydlení
Popisek: Státní fond rozvoje bydlení, logo

Program JESSICA, jehož prostřednictvím byly směrovány evropské peníze poprvé do modernizace bytů a na zvýšení standardu bydlení ve vymezených městských zónách, se ukázal jako velmi úspěšný. „Alokovaná částka ve výši 550 miliónů korun byla vyčerpaná už půl roku před uzavřením programu, a protože zájem žadatelů trval, začali jsme realizovat tzv. druhou obrátku,“ říká Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB, a vysvětluje: „Díky úsporám v nákladech na administraci programu a jeho rychlému spuštění a vyhodnocování žádostí se půjčené prostředky začaly rychle vracet, a tak jsme mohli poskytnout podporu i dalším projektům.“

S ukončením programu eviduje SFRB 147 smluv v celkovém objemu 582,3 miliónů korun. Během dvou let se z programu spolufinancovala modernizace 5869 bytů. Žadatelé nejčastěji využívali finanční prostředky na snižování energetické náročnosti budov – tj. na zateplení obvodového pláště nebo střechy a na výměnu oken, rekonstrukci vnitřních prostor či na nové výtahy nebo jejich modernizaci. Průměrná energetická úspora na jednom objektu po rekonstrukci činí 42 %. Pokud procenta přepočítáme na celkovou úsporu ve všech domech, na jejichž rekonstrukci se finančně podílela JESSICA, dojdeme k číslu 20 721 MWh/rok (74 598 GJ/rok).

Peníze z programu JESSICA využili ve 26 městech ze 41, tj., z těch, která mají vypracovaný plán rozvoje IPRM zón. Jde o tato města: Bohumín, České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Hodonín, Jablonec nad Nisou, Karvinou, Kladno, Kroměříž, Mladou Boleslav, Most, Náchod, Nový Jičín, Olomouc, Opavu, Ostravu, Pardubice, Písek, Přerov, Příbram, Strakonice, Tábor, Třebíč, Uherské Hradiště, Vsetín a Znojmo.

JESICCA ve zkratce

Název programu JESSICA je zkratkou vytvořenou z anglického Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas. Program byl financovaný z Integrovaného operačního programu (IOP) zaměřeného na rozvoj znevýhodněných městských částí, tzv. IPRM zón. Finanční prostředky na rekonstrukci či modernizaci bytových domů o minimálně čtyřech bytových jednotkách mohli ve vymezených lokalitách využít všichni vlastníci domů bez rozdílu právní subjektivity.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …