Státní opera má novou Carmen

22.08.2015 14:25

Jedna z divácky nejoblíbenějších inscenací Státní opery dostalo novu představitelku titulní role.

Státní opera má novou Carmen
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

Bizetova Carmen zazněla 21. srpna 2015 jako první představení v nové operní sezoně 2015/2016 s kanadskou mezzosopranistkou Mireille Lebel. Páteční představení pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera bylo jejím českým debutem. Po boku Mireille Lebel se poprvé ve Státní opeře představil jako Don José argentinský tenorista Raúl Gabriel Iriarte, který zde již ztvárnil postavu Fausta v Boitově Mefistofelovi.

„Postavu Carmen v této inscenaci vnímám ještě pořád jako svůdnici, ale i okouzlující zrádkyni. Těší mě, že se vstupem na jeviště Státní opery mohu přesouvat mezi dvěma světy – elegantní Prahou a exotickou, pestrobarevnou Sevillou, jak si ji představoval samotný Bizet,“ říká Mireille Lebel.

Kanadská mezzosopranistka Mireille Lebel vyrostla ve Vancouveru, hudební vzdělání získala na univerzitách v Torontu a v Montrealu. Má za sebou bohaté zkušenosti se starou, předmozartovskou hudbou. V rámci Boston Early Music Festival se podílela na nahrávkách oper Actéon od Marca-Antoina Charpentiera a oper Jeana-Baptista Lullyho Théseus a Psyché, z nichž obě byly nominovány na cenu Grammy. Jako členka studia Montrealské opery rozšířila svůj repertoár o roli Flory (La traviata), Malliky (Lakmé), Kate Pinkerton (Madama Butterfly), Concepción (Španělská hodinka) nebo Lisetty (Svět na měsíci). V Linbury Theatre při londýnské Covent Garden účinkovala v soudobé opeře Any Sokolović Půlnoční soud. V evropské premiéře produkce Svatba stejné autorky se letos představila na prestižním Festivalu v Aix-en-Provence, roli Ljubice zazpívá i ve francouzském Nantes v květnu 2016. Mireille Lebel je od sezony 2009/2010 členkou souboru Theater Erfurt v Německu, kde mezi její role patřil Cherubín v Mozartově Figarově svatbě, Idamante v Idomeneovi či Sesto v La clemenza di Tito, dále Orlofsky ve Straussově Netopýrovi, Rossiniho Popelka, Olga v Čajkovského Eugenu Oněginovi nebo Fjodor v Borisi Godunovovi.

Mireille Lebel zažijí diváci Státní opery v roli temperamentní Carmen také 30. ledna, 23. března a 11. června 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec