Státní pozemkový úřad: Eroze zemědělské půdy je stále závažný problém...

24.05.2017 18:17

Přes letošní poměrně příznivé klimatické podmínky z hlediska vodní eroze zemědělské půdy stále nacházíme lokality, kde dochází masivně a hlavně opakovaně k degradaci půd vlivem vodní eroze.

Státní pozemkový úřad: Eroze zemědělské půdy je stále závažný problém...
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Přestože nás některé subjekty oslovují s představou, že jsme represivní orgán v oblasti ochrany zemědělského půdního fondu, trpělivě vysvětlujeme, že úkolem SPÚ je monitoring eroze zemědělské půdy, který slouží jako primární podklad pro řešení problémů s erozí kompetentními institucemi. Není úplně snadné se o všech výskytech eroze dozvědět. Pravidelně kontaktujeme zástupce obecních samospráv, ale zpětná vazba není vždy ideální. Mnohem lepší spolupráce je s členy jednotlivých spolků (myslivci, chovatelé drobného zvířectva a samotnými vlastníky zemědělských pozemků, kteří bývají zpravidla poškození vlivem nevhodného hospodaření zemědělských subjektů. Velmi se nám též osvědčila spolupráce s terénními pracovníky Povodí Vltavy, se kterými si operativně vyměňujeme informace z terénních šetření. Pomocí této spolupráce se nám každoročně daří objevovat odlehlá místa, kde erozní jevy, často opakované, není snadné zjišťovat.

Ing. Luboš Rudišar, vedoucí Pobočky Pelhřimov, Krajský pozemkový úřad pro Kraj Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…