Státní pozemkový úřad: Počítá se s ukončením naturálních restitucí

23.09.2015 18:01

Ve středu 23. září 2015 ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová seznámila členy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky s podrobnostmi návrhu novely zákona o Státním pozemkovém úřadu.

Státní pozemkový úřad: Počítá se s ukončením naturálních restitucí
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad.

Předkladatelem novely zákona č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu, je Ministerstvo zemědělství. Impulz k přípravě novely dal Státní pozemkový úřad pod vedením Svatavy Maradové. Důvodem bylo zjištění, že stát do současné doby privatizoval, restituoval či prodal takové množství státních pozemků, že již dnes chybí dostatek zemědělské půdy pro vlastní potřeby státu. Cílem novely zákona je ukončení výprodeje státní půdy a zajištění podmínek pro řádné a hospodárné nakládání se zemědělskými pozemky státu ve veřejném zájmu a současné vytvoření strategické rezervy státní zemědělské půdy.

Ukončení naturálních restitucí
Novela zákona počítá s ukončením naturálních restitucí formou převodů náhradních pozemků oprávněným osobám. „Stát již nemá k dispozici pozemky, které by jak co do výměry, tak do kvality, oprávněné osoby uspokojily. Z tohoto důvodu přistupujeme k ukončení celého procesu formou peněžitých náhrad,“ vysvětlila na zasedání zemědělského výboru ústřední ředitelka SPÚ a dodala: „V současné době evidujeme 56 tisíc oprávněných osob s nevypořádanými restitučními nároky, ale prakticky polovina z nich jsou pouze do 1 000 korun. Takto nízké nároky prakticky nelze uspokojit formou vydání náhradních pozemků.“ Novela zákona předpokládá dvouleté přechodné období, kdy by Státní pozemkový úřad nadále zveřejňoval veřejné nabídky pozemků pro oprávněné osoby.

Rezerva státní zemědělské půdy
V uplynulých 16 letech bylo formou prodejů převedeno přibližně 580 tisíc hektarů státní zemědělské půdy. Stát ji v současné době vlastní pouze 2 %. Aktuálně Státní pozemkový úřad spravuje celkem 154 tisíc hektarů, z nichž pouze 84 tisíc není dotčeno žádnou blokací. Současně výhled státních potřeb a požadavků na půdu předpokládá využití přibližně 289 tisíc ha. 
Podle novely zákona by měla být vytvořena dostatečná rezerva nejen pro navrhování a realizaci opatření ve veřejném zájmu v procesu pozemkových úprav, ale zejména pro ústřední orgány státní správy, které mají nebo budou mít vládou schválené rozvojové programy. Minimální strategická rezerva státní zemědělské půdy bude činit 50 000 hektarů. Novela zákona počítá i s možností rezervu půdy doplňovat nákupem, směnou a využitím předkupního práva, aby byly omezeny náklady na výkup pozemků pro potřeby státu.

Vládní návrh novely zákona o Státním pozemkovém úřadu byl schválen Vládou ČR na konci července letošního roku a jeho projednávání v Poslanecké sněmovně PČR bude zahájeno ve středu 30. září 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …