Státní psychologové pomáhají v Uherském Brodě. Chystá se ekumenická bohoslužba

01.03.2015 18:51

Policejní tým pro psychologickou pomoc obětem trestných činů poskytuje od prvních chvil pomoc rodinám obětí a pozůstalým na Uherskobrodsku. Začátkem týdne se uskuteční ekumenická bohoslužba.

Státní psychologové pomáhají v Uherském Brodě. Chystá se ekumenická bohoslužba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní psychologové a krizoví interventi ze zlínského krajského policejního ředitelství zasahovali na místě tragédie už několik desítek minut po oznámení v úterý 24.02.2015. Na místo se zprvu dostavily policejní psycholožky, a po zjištění rozsahu události okamžitě povolaly dalších sedm krizových interventů. Krizoví interventi jsou příslušníci Policie České republiky, speciálně vyškolení pro tuto službu, kteří si plní své služební povinnosti na různých místech v rámci našeho krajského ředitelství; k jejich pravidelné služební činnosti se však přidává připravenost být k dispozici pro pomoc obětem trestných činů a střídají se ve službách tak, aby vždy byl některý z vyškolených interventů k dispozici.

Členové týmu poskytli pomoc jako prvnímu muži, jenž se během útoku ukrýval na toaletách restaurace Družba. Posléze však stál před týmem smutný úkol, a sice vyrozumět rodiny těch, jejichž příbuzní při vražedném řádění 63letého muže v restauraci Družba zahynuli. V průběhu odpoledne, večera až téměř do půlnoci v úterý 24.02.2015 pak byli interventi činní a zkontaktovali se s rodinami všech obětí, sdělili smutnou zprávu a poskytnuli základní informace o celé situaci a o tom, jaké kroky budou ze strany policie následovat. Rodiny rovněž dostaly kontakt na interventa, který se s nimi poprvé zkontaktoval a mají možnost se na něj kdykoli obrátit. V následující den pak probíhala dále krizová intervence u vybraných osob a rodin, které byly tragédií zasaženy.

Ve čtvrtek 26.02.2015 pak proběhla koordinační schůzka zástupců zlínského policejního týmu pro oběti trestných činů a dalších organizací, které mohou nabídnout pomoc obětem a pozůstalým. Této schůzky se zúčastnil starosta Uherského Brodu a dále zástupci Českého červeného kříže, organizace ADRA, Charity Uherský Brod, Probační a mediační služby ČR a Krizového centra Ostrava. Policejní tým je rovněž v přímém spojení se zástupci Bílého kruhu bezpečí. Právě Bílý kruh bezpečí pak dostal, po souhlasu zástupců rodin z řad obětí, kontakt na souhlasící rodiny, aby jim mohla být ze strany této organizace, zabývající se pomocí obětem trestných činů, další podpora a pomoc.

Členové týmu v uplynulých dnech pracovali s přibližně třiceti osobami z řad obětí, pozůstalých a svědků. Během poskytování krizové intervence jsme, i přes tragický kontext celé situace a s pochopením pro mimořádně těžkou chvíli řady rodin, nezaznamenali žádné negativní emoce vůči našim psychologům a krizovým interventům. Oběti, pozůstalí i svědci, se kterými byl tým v kontaktu, komunikovali se zástupci policie přívětivě a vlídně.

Vedle nabídky psychologické pomoci, nabídky zprostředkování sociální pomoci a pomoci dalších pomáhajících organizací, byla setkání se zástupci zasažených rodin věnována sdělení o chystané ekumenické bohoslužbě, která proběhne 03.03.2015 v 18.30 h ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Uherském Brodě a dále o organizaci pohřbů a možnostech a připravenosti policie zajistit bezpečnost a důstojný charakter průběhu pohřbů, pokud by se snad někdo pokusil chystaná smuteční shromáždění narušit nebo do nich necitlivě zasahovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…