Státní úřad inspekce práce již v roce 2017 realizoval téměř tisíc kontrol zaměřených na odhalování nelegální práce

15.03.2017 11:20

Kontroly nelegálního zaměstnávání jsou dlouhodobě jednou z kontrolních priorit Státního úřadu inspekce práce. V roce 2017 bude provedeno minimálně 8 500 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání. Za necelé dva měsíce bylo realizováno již téměř 1000 kontrol, při kterých bylo zjištěno 126 nelegálně zaměstnaných osob, z toho 30 občanů ČR, 7 občanů EU a 89 cizinců.

Státní úřad inspekce práce již v roce 2017 realizoval téměř tisíc kontrol zaměřených na odhalování nelegální práce
Foto: Státní úřad inspekce
Popisek: Státní úřad inspekce

Jednou z provedených kontrol v letošním roce byla i kontrola výrobny lahůdek (baget) na území Hlavního města Prahy. Kontrola byla realizována ve spolupráci s Policií ČR - Službou cizinecké policie, která tuto výrobnu kontrolovala již v prosinci loňského roku. Tehdy 12 fyzických osob, cizinců státní příslušnosti Ukrajina, zajistila za účelem správního vyhoštění.

Při letošní kontrole bylo v místě kontroly zkontrolováno při výkonu závislé práce celkem 18 fyzických osob. Z celkového počtu ztotožněných osob vykonávalo 5 fyzických osob práci pro kontrolovanou osobu, z toho 3 na základě sjednaného pracovněprávního vztahu. Další 2 fyzické osoby dle sdělení zaměstnavatele pracovaly v rámci praktické části jim vedeného výběrového řízení bez sjednaného pracovněprávního vztahu, přičemž jedna osoba pracovala dle evidence odpracované doby již třetí noc. Tento postup zaměstnavatele hodnotí inspektoři jako výkon nelegální práce.

Na místě kontroly bylo dále ztotožněno dalších 13 fyzických osob, z toho 11 cizinců státní příslušnosti Ukrajina, 1 cizinec státní příslušnosti Ruská federace a 1 občan Evropské unie, státní příslušnosti Rumunsko. Tito cizí státní příslušnici pracovali pro jinou společnost, která měla s majitelem výrobny uzavřený smluvní vztah na bázi obchodní smlouvy. Tato společnost měla dále uzavřeny obchodní smlouvy s dalšími subjekty, které byly buď přímými zaměstnavateli ztotožněných osob, nebo tito cizí státní příslušníci byli těmito subjekty vysláni na pracoviště kontrolované osoby za účelem tzv. poskytování služeb dle zákona o zaměstnanosti. Zajištěné doklady prokazují, že ze strany kontrolovaných subjektů došlo k zprostředkování zaměstnání bez povolení (tzv. zastřené agenturní zaměstnávání) a k umožnění výkonu nelegální práce cizincům. Kontrola byla zahájena s pěti právnickými osobami a tyto kontroly v současnosti stále probíhají.

Vzhledem k tomu, že již byla u kontrolované osoby provedena kontrola cizinecké policie, tato již pravděpodobně nepočítala s následnou kontrolou a k zajištění své činnosti využila opět cizince bez platných povolení k zaměstnání. Tentokrát tak učinila prostřednictvím sjednaných obchodních smluv se svými partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…