Státní úřad inspekce práce od září zintenzivnil kontroly nelegálního zaměstnávání

16.09.2018 22:37

Na konci měsíce srpna se na zintenzivnění kontrol nelegálního zaměstnávání při společném jednání dohodli zástupci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) a Policie České republiky.

Státní úřad inspekce práce od září zintenzivnil kontroly nelegálního zaměstnávání
Foto: SÚIP
Popisek: Státní úřad inspekce práce.

Vedle plánované kontrolní činnosti proběhnou mimořádné celostátní kontrolní akce nepravidelně na celém území ČR od září do prosince 2018. Zaměřeny budou na odhalování a eliminaci porušování právních předpisů v oblasti nelegálního zaměstnání občanů ČR, cizinců z nečlenských zemí EU a občanů EU. Kontroly budou plnit i svou preventivní úlohu. Mimořádné celostátní kontrolní akce se zaměří na pracoviště, jakými jsou například - stavby, průmyslové a montážní výroby, logistická centra a další. Inspektoři Státního úřadu inspekce práce budou kontroly provádět za součinnosti Policie ČR (Služba cizinecké policie).

„Odhalování a potírání nelegálního zaměstnávání patří dlouhodobě mezi jednu z hlavních kontrolních priorit Státního úřadu inspekce práce. Nejen samotný výkon nelegální práce, ale především umožnění výkonu nelegální práce jsou společensky nebezpečné a patologické jevy s dopadem nejen do oblasti pracovněprávní, ale také do oblasti veřejných rozpočtů a financí,“ uvedl Robin Povšík, náměstek člena vlády na ministerstvu práce a sociálních věcí, který jednání vedl.

Důvodem dalších mimořádných kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání je zvyšující se počet nelegálních pracovníků a to zejména ze zemí mimo EU. Za nelegální zaměstnávání bylo v roce 2017 zaměstnavatelům uloženo celkem 440 pokut v celkové výši 85 655 000 Kč. V letošním roce (do 31. 7. 2018) bylo již uloženo 273 pokut v celkové výši 76 625 500 Kč. Za 7 měsíců roku 2018 bylo oblastními inspektoráty práce zjištěno celkem 2 465  osob vykonávajících nelegální práci. Z tohoto celkového počtu se ve 453 případech jednalo o občany ČR, ve 151 případech o občany jiných členských států EU a ve 1 861 případech o cizince ze zemí mimo EU.

Jednou z příčin zvýšení počtu zjištěných nelegálně pracujících cizinců je zejména současný vývoj na trhu práce a poptávka po pracovní síle, kterou do jisté míry již není možné uspokojit nabídkou pracovní síly z ČR a dalších zemí EU. V případě zjištění nelegálně pracujících občanů ČR je mezi těmito i podíl osob vedených v evidenci Úřadu práce. V těchto případech je hlavním motivem nelegálního zaměstnávání účast v systému dávek státní sociální podpory, čímž dochází k jejich zneužívání. „Nejčastěji zjištěnými cizinci byli v roce 2017 občané Ukrajiny, Moldavska a Vietnamu, obdobně jako tomu bylo v roce 2016. Stejný trend je možné, na základě průběžných výsledků kontrolní činnosti, pozorovat také v roce 2018,“ doplnil náměstek Robin Povšík.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…