Odpadem ze stravovacích zařízení se dle příslušného evropského nařízení rozumí veškerý potravinářský odpad včetně použitého stolního oleje s původem v restauracích, stravovacích zařízeních a kuchyních včetně kuchyní v domácnosti. Kuchyňský odpad je možné zpracovat v bioplynové stanici, kompostovat, použít k výrobě krmiva pro kožešinová zvířata neurčená k výrobě potravin nebo zlikvidovat spálením, není však možné krmit jimi hospodářská zvířata. V případě zjištěného porušení tohoto zákazu hrozí fyzické osobě pokuta až 20.000 Kč, právnické osobě pak až do výše jednoho milionu korun.
Virus afrického moru prasat je vysoce odolný ve vnějším prostředí i v materiálech živočišného původu. Onemocnění se může rychle šířit nejen přímým kontaktem s nakaženým zvířetem, ale i prostřednictvím produktů získaných z nakažených zvířat nebo kontaminovanými předměty a krmivem.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva