Státní veterinární správa: Třetí ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže na Chrudimsku

06.02.2021 19:07

V České republice bylo potvrzeno třetí letošní ohnisko aviární influenzy neboli ptačí chřipky v chovu drůbeže. Nové ohnisko se nachází v malochovu drůbeže v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku v Pardubickém kraji.

Státní veterinární správa: Třetí ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže na Chrudimsku
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Podobně jako v případě předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice v chovu zřejmě nakazily od volně žijících vodních ptáků.

Chovatel nahlásil prostřednictvím soukromého veterinárního lékaře Státní veterinární správě úhyn jednoho kohouta a dvou slepic. Další kusy v chovu vykazovaly klinické příznaky typické pro nákazu ptačí chřipkou. Veterinární inspektoři proto neprodleně zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Úhyny v chovu dále pokračovaly, uhynulo celkem patnáct kusů drůbeže. V malochovu se původně nacházelo 46 kusů hrabavé drůbeže a osm kusů vodní drůbeže.

Laboratorní testy u uhynulých kusů potvrdily ptačí chřipku subtypu H5. Zbývající drůbež v chovu byla usmrcena. Drůbež v chovu byla v kontaktu s divokými kachnami, žijícími na nedaleké řece.

Tak jako v předchozích případech i okolo nového ohniska je vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V rámci mimořádných veterinárních opatření je zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže.

Základním preventivním opatřením proti zavlečení nákazy je chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit na krajskou veterinární správu.

Více informací k nákaze a aktuální nákazové situaci k dispozici na webu SVS ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filharmonie Hradec Králové zve ke 47. koncertní sezóně

19:02 Filharmonie Hradec Králové zve ke 47. koncertní sezóně

V pondělí 20. května startuje ve Filharmonii Hradec Králové prodej předplatného na příští, 47. konce…