Státní veterinární správa: Zjistit původ potraviny je nejsnazší u masa a vajec

4. 6. 2017 10:33

Čeští spotřebitelé se stále více zajímají o původ potravin a preferují české výrobky. Poznat, která potravina je opravdu česká, není však vždy snadné. U potravin živočišného původu, jako jsou třeba masné a mléčné výrobky, je to o něco jednodušší. Nejpodrobněji je o původu potraviny spotřebitel v současné době informován u masa a vajec.

Státní veterinární správa: Zjistit původ potraviny je nejsnazší u masa a vajec
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Na obalu každé balené potraviny se lze dočíst název a adresu provozovatele potravinářského podniku, avšak to nemusí být vždy rovněž výrobce dané potraviny. Podle platné legislativy se jedná o jméno a adresu provozovatele, který je zodpovědný za to, jak je potravina označena. Pokud se chce spotřebitel dozvědět, kdo potravinu skutečně vyrobil, tak musí na výrobku zabaleném přímo výrobcem hledat tak zvanou identifikační značku. 
Identifikační značka je vlastně malý ovál, uvnitř kterého je uvedena zkratka země, ve které je uveden výrobce s přiděleným číslem a zkratka slov „Evropské společenství“, tedy „ES“. 

Identifikační značka může mít následující podoby:


Písmena ´CZ´ v tomto případě znamenají, že výrobce je na území ČR a pod dozorem Státní veterinární správy. Podle čísla lze potom na stránkách Státní veterinární správy dohledat detaily ke konkrétnímu výrobci: https://www.svscr.cz/public/app/subjekty/web_all.php

Nejpodrobnější informace o původu potraviny, tedy nejen údaje o původu jejího výrobce, ale také samotné suroviny získá spotřebitel u masa; konkrétně masa hovězího, vepřového, drůbežího, skopového i kozího. „Na obale takového masa musí být uvedena jasná a srozumitelná informace o zemi, kde bylo zvíře, z něhož maso pochází, chováno a o zemi, kde bylo poraženo. V případě, že je maso prodáváno nebalené, musí být tyto informace v těsné blízkosti nabízeného masa,“ vysvětlil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Velmi snadno se původ pozná také u vajíček. „Na skořápce každého vajíčka lze totiž najít tzv. kód producenta, který se skládá mimo jiné i ze zkratky země, kde byla chována nosnice, která vejce snesla,“ uvedl Semerád.  „Podrobné vysvětlení významu kódu producenta je uvedeno na každé krabičce vajec,“ dodal.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Nemocnice Jindřichův Hradec: Pacienti, závislí na umělé plicní ventilaci, mohou být léčeni doma

12:42 Nemocnice Jindřichův Hradec: Pacienti, závislí na umělé plicní ventilaci, mohou být léčeni doma

Nemocnice Jindřichův Hradec se stala jedním z regionálních center pro domácí umělou plicní ventilaci…