Státní veterinární správa zrušila pásma okolo posledního ohniska ptačí chřipky

25.04.2017 21:10

Státní veterinární správa (SVS) zrušila uzavřená pásma okolo ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky v Poseči na Karlovarsku. Jednalo se o poslední uzavřené zóny vytyčené okolo ohniska ptačí chřipky na území České republiky. V současné době tak již v souvislosti s ptačí chřipkou žádná mimořádná veterinární opatření na území ČR netrvají.

Státní veterinární správa zrušila pásma okolo posledního ohniska ptačí chřipky
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Od začátku letošního roku bylo na území České republiky postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Virus byl ve stejném období potvrzen také u 52 volně žijících ptáků v celkem 13 krajích. V souladu s platnou legislativou bylo utraceno celkem 98.000 ptáků, dalších více než 5000 ptáků v nakažených chovech na následky nákazy uhynulo.

Ohnisko v malochovu drůbeže v Poseči bylo vyhlášeno 22. března 2017. Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu nedošlo. Po provedené povinné desinfekci nákazou zasažených chovů a uplynutí legislativou daných lhůt byla postupně rušena uzavřená pásma okolo ohnisek, z nichž ohnisko v chovu v Poseči bylo poslední.

Pokud se v následujících dnech a týdnech již neobjeví žádné nové ohnisko ptačí chřipky, bude Česká republika v poslední dekádě června moci předložit Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) prohlášení potvrzující, že se ptačí chřipka na území ČR již nevyskytuje a znovu tak získat takzvaný prostý nákazový status. Jeho obnovení je důležité pro uvolnění omezeného obchodování s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi.

„Přes prokazatelné zlepšení nákazové situace je mluvit o definitivním konci ptačí chřipky v České republice předčasné. V řadě dalších evropských zemí, včetně některých sousedních států, stále nová ohniska ptačí chřipky přibývají,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Je proto nezbytné, aby i nadále chovatelé dodržovali zodpovědný přístup, sledovali zdravotní stav drůbeže a dodržovali zásady prevence,“ dodal Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…