Státní zastupitelství závažně porušilo ústavu, když město zbavilo části práva na samosprávu

07.06.2017 14:08

Senátor Ivo Valenta a advokátka Jana Zwyrtek Hamplová píší ministru spravedlnosti: „Okamžitě zasáhněte, státní zastupitelství porušilo závažně Ústavu České republiky.“

Státní zastupitelství závažně porušilo ústavu,  když město zbavilo části práva na samosprávu
Foto: Akademie samospráv
Popisek: Akademie samospráv - logo

Na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se v těchto dnech společně obrátili senátor Ivo Valenta a advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, kteří společně realizují vzdělávací projekt Akademie samospráv. Důvodem bylo, že státní zastupitelství bezprecedentně odebralo městu Šlapanice část jejího práva na samosprávu. Státní zástupci totiž ustanovili městu opatrovníka, který jej bude zastupovat v probíhajícím trestním řízení.

„Rozhodnutí Okresního státního zastupitelství Brno-venkov pokládám za zcela skandální. Závažně totiž porušilo ústavu a podle mého právního názoru je absolutně neplatné a město není povinno se jím řídit. Ústava totiž obcím a městům zaručuje právo na samosprávu a toto právo nelze žádné obci ani město odebrat autoritativním rozhodnutím státního zastupitelství nebo ho přenést na jiný subjekt, než jsou oprávněné orgány obce. Ty jediné totiž mají právo samosprávu vykonávat a jejich rozhodování nelze nikdy nahradit rozhodováním ustanoveného opatrovníka,“ je přesvědčena Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka a a uznávaná odbornice na místní samosprávu.

„Dlouhodobě usiluji o to, abychom vystavili hráz všemožným snahám státu okleštit v naší zemi právo na samosprávu, udělat z obcí opět obdobu komunistických národních výborů a ze starostů pouze poslušné úředníky. Proto také vznikla Akademie samospráv, aby dodávala obcím sebevědomí a pomohla vytvořit novou legislativu upravující činnost obcí v naší zemi. V souvislosti s aktuální kauzou proto plně věřím, že ministr spravedlnosti nebude otálet a zajistí, aby se další protiústavní rozhodování neopakovalo,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

Protagonisté Akademie samospráv poukazují na obecné nebezpečí takového bezprecedentního rozhodnutí státního zastupitelství. „Pokud by snad mělo platit, že postup Okresního státního zastupitelství Brno-venkov je v pořádku, pak by stačilo podat přibližně 6300 trestních oznámení na zastupitele všech obcí a měst v České republice, a samospráva by přešla do rukou státních opatrovníků. A to je nepřípustné a protiústavní. „Praxe, kdy se s Ústavou nakládá jako s cárem papíru, musí už jednou skončit. To, co si státní zastupitelství dovolilo vůči městu Šlapanice, nemá obdoby,“ dodala Jana Zwyrtek Hamplová.

O podporu byli požádáni i předsedové Svazu měst a obcí (František Lukl) a Sdružení místních samospráv (Stanislav Polčák).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…