Státní zemědělský intervenční fond spolupořádal mezinárodní workshop GAEC - EFA 2015

29.10.2015 8:34

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) byl spolupořadatelem mezinárodního workshopu GAEC - EFA 2015 zaměřeného na hospodaření ve shodě s ochranou životního prostředí. Do Prahy zavítalo 120 odborníků z členských zemí Evropské unie, aby si vyměnili zkušenosti ohledně administrace a kontroly prvků dobré zemědělské a environmentální praxe (GAEC) a nových požadavků na stanovení ploch v ekologickém zájmu (EFA).

Státní zemědělský intervenční fond spolupořádal mezinárodní workshop GAEC - EFA 2015
Foto: SZIF
Popisek: Státní zemědělský intervenční fond, logo

Ve dnech 21. až 23. října 2015 proběhl v Praze mezinárodní workshop s názvem GAEC - EFA 2015. Akci pořádal Státní zemědělský intervenční fond ve spolupráci s Evropskou komisí DG AGRI a sekcí výzkumného střediska EU DG JRC. Workshop byl zaměřen na výměnu zkušeností mezi členskými státy Evropské unie týkající se administrace a kontroly prvků dobré zemědělské a environmentální praxe (GAEC) a nových požadavků na stanovení ploch v ekologickém zájmu (EFA).

V souvislosti s implementací reformy Společné zemědělské politiky musí žadatelé o zemědělské dotace uvedené podmínky na ochranu životního prostředí dodržovat, jinak je jim výše dotace krácena.

Na sto dvacet odborníků z členských zemí EU a Evropské komise diskutovalo o tom, jaká pravidla jsou nastavena v jednotlivých členských zemích, jaké technologie lze využívat pro kontrolu ověření plnění závazků dobré zemědělské a environmentální praxe a ploch v ekologickém zájmu a jaké mají aktuální zkušenosti s implementací nových pravidel Společné zemědělské politiky. Jednalo se o zástupce platebních agentur, Evropské komise, ministerstev zemědělství a zemědělských univerzit jednotlivých členských států.

Součástí workshopu byla i praktická část, která probíhala přímo v terénu, při které měli účastníci možnost konzultovat reálné případy jednotlivých standardů GAEC a EFA nejen v kontextu administrace a kontroly dotací přímých plateb, ale též v souvislosti s údržbou krajiny a zvyšováním kvality životního prostředí.

GAEC (z anglického jazyka: Good Agricultural and Environmental Condition) představuje podmínky pro zachování dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, které jsou řešeny v rámci standardů. Týkají se například ochranných pásů podél vodních toků, zavlažovacích soustav a dalších. EFA (Ecological Focus Area) znamená plochy využívané v ekologickém zájmu, jejichž vyhrazení je od letošního roku podmínkou pro opatření Greening. Část z výměry musí být tedy vyhrazena jako plocha v ekologickém zájmu, například se může jednat o krajinný prvek, úhor, zalesněné plochy a další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…