Stavební odbory odmítají neoliberální pojetí pracovního trhu!

07.02.2015 18:29

Účastníci VII. sjezdu OS Stavba ČR požadují zachování Zákoníku práce, odmítají existující tendence oslabit pracovněprávní ochranu zaměstnanců a zároveň trvají na tom, aby kolektivní smlouva vyššího stupně (KSVS) byla i nadále základním dokumentem, který stanovuje minimální podmínky pracovněprávních a sociálních nároků naprosté většiny zaměstnanců ve stavebnictví. To jsou hlavní myšlenky dvou rezolucí k pracovnímu právu a ke kolektivnímu vyjednávání, které dnes schválili delegáti sjezdu na svém druhém, závěrečném dni jednání.

Stavební odbory odmítají neoliberální pojetí pracovního trhu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Delegáti sjezdu vyslechli zprávu o ustavujícím zasedání Sněmu a Revizní komise OS Stavba ČR, dále projednali a schválili řadu otázek k další činnosti odborového svazu včetně majetkových a finančních. Ale hlavní diskuse se rozproudila k takovým zásadním věcem, jako jsou pracovněprávní vztahy a sociální zabezpečení zaměstnanců a jejich rodin. Proto v rezoluci k pracovnímu právu odboráři mj. uvádějí, že jejich požadavek na zachování stávající samostatné právní úpravy pracovněprávních vztahů v Zákoníku práce, je dán tím, že je tak zajištěna zaměstnancům potřebná míra jejich ochrany přímo ze zákona. Odmítají existující tendence oslabit pracovněprávní ochranu zaměstnanců, které se projevují různými formami návrhů na změny v oblasti pracovněprávní legislativy pod evidentně účelovou záminkou údajné potřeby větší flexibility pracovního trhu v rámci procesu postupující globalizace.

Delegáti sjezdu konstatovali, že je nezbytné zabránit všemi reálnými prostředky rozvíjení jakýchkoliv forem prekarizace práce (tj. nahrazování plných pracovních úvazků částečnými), jakož i obcházení platné právní úpravy tzv. Švarc systémem a uzavíráním pracovních poměrů na dobu určitou v rozporu s právní úpravou v Zákoníku práce, dále nelegálním zaměstnáváním a ze strany zaměstnavatelů neodůvodněným vnucováním uzavření dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr apod. Dále odmítli neoliberální pojetí pracovního trhu včetně pracovněprávní legislativy i různé nestandardní novodobé formy tzv. otrocké práce, jejímž základním projevem je nízká mzda a práce na zavolanou. Odboráři požadují vytváření a zachování dobrých pracovních podmínek, které jsou jedním ze základních předpokladů výkonu kvalitní práce, a také požadují, aby zaměstnanci dostali adekvátní odměnu.

V závěru rezoluce o pracovním právu se odboráři zaměřili na zdůraznění myšlenky, že je třeba udržet zaměstnanost, stabilizovat pracovněprávní vztahy a celkovou sociální politiku u zaměstnavatelů. „Jsme i nadále přesvědčeni, slušní zaměstnanci a slušní zaměstnavatelé se spolu vždy dohodnou. Rozumná spolupráce obou sociálních partnerů je základem pracovněprávních vztahů demokratického státu a je předpokladem pro zachování sociálního smíru,“ uvádějí v rezoluci. Proto vyzvali sociální své partnery za řad zaměstnavatelů k zachování dosažené úrovně pracovněprávních standardů a k odmítnutí všech otevřených i skrytých forem sociálního dumpingu.

V rezoluci o kolektivním vyjednávání delegáti sjezdu zdůraznili, že v odvětví stavebnictví je od roku 1991 pravidelně sjednávána kolektivní smlouva vyššího stupně ( KSVS ),která má zásadní vliv na úroveň pracovněprávních a sociálních standardů v celém odvětví. KSVS je smluvní dokument zásadního významu a svým charakterem představuje nezpochybnitelný pramen pracovního práva v podmínkách odvětví stavebnictví. Odvětvová kolektivní smlouva, včetně uzavřených dodatků, je v období uplynulých 15 let vždy rozšiřována podle platné právní úpravy na většinu zaměstnavatelů působících ve stavebnictví a tím přispívá k zajištění přiměřené stabilní úrovně pracovněprávních a sociálních nároků naprosté většiny zaměstnanců ve stavebnictví. Z tohoto důvodu má rozšiřování závaznosti KSVS velký význam pro zaměstnance a je svým významem srovnatelná s obdobnými kolektivním smlouvy ostatních vyspělých evropských států.

V přijaté rezoluci odboráři podtrhli myšlenku, že kolektivní smlouva vyššího stupně by měla být i nadále rozšiřována na zaměstnavatele působící ve stavebnictví, a tím by byla zajišťována solidní úroveň standardů v oblasti sociální a pracovněprávní, což mimo jiné přispívá k omezení zejména mzdového a sociálního dumpingu a také k udržení sociálního smíru. Rozšiřování závaznosti KSVS nabývá stále většího významu právě v období krize odvětví stavebnictví, za situace existujících tendencích některých zaměstnavatelů o úspory nákladů za každou cenu, a to zejména na úkor práv a nároků zaměstnanců.

Zároveň upozornili, že význam uzavření a rozšiřování kolektivní smlouvy vyššího stupně je dán také s ohledem podnikové kolektivní smlouvy, ve kterých lze sjednat pouze příznivější nároky zaměstnanců, než stanoví KSVS.

Proto vyzvali své sociální partnery na úrovni odvětvové i podnikové k dalšímu rozvoji sociálního dialogu, ke spravedlivému rozdělování zisku zaměstnavatelů řádným odměňováním zaměstnanců za vykonanou práci a zlepšování pracovních podmínek. „Vyzýváme k pozitivnímu přístupu v rámci pracovněprávních vztahů a v oblasti sociální a k uzavírání kvalitních kolektivních smluv na podnikové úrovni, které budou přispívat k zajištění dobrých pracovněprávních standardů a srovnatelných podmínek pro všechny zaměstnance v odvětví,“ uvádí se v rezoluci.

Přijetím obou rezolucí VII. sjezd OS Stavba ČR skončil.

Miroslav Svoboda, tiskový mluvčí OS Stavba ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…