Stavební odbory se připravují na svůj sjezd v únoru 2015!

10.12.2014 21:00

Počátkem února 2015 se uskuteční VII. sjezd Odborového svazu (OS) Stavba ČR, při jehož jednání budou stavební odbory hodnotit svoji úlohu, kterou za uplynulé čtyři roky odvedly při obhajobě pracovněprávních a mzdových požadavků zaměstnanců ve stavebnictví.

Stavební odbory se připravují na svůj sjezd v únoru 2015!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Proto také na jednání dnešního VIII. Sněmu OS Stavba ČCR, který se sešel v Praze, bylo, mimo projednání hlavního bodu programu, návrhu Dodatku č. 2 ke Kolektivní smlouvě vyššího typu (KSVS), což se týká navýšení minimálních mzdových tarifů pro rok 2015, druhým zásadním bodem programu jednání tohoto sněmu příprava VII. Sjezdu OS Stavba ČR, který se uskuteční 5. a 7. února 2015 v Praze. Zejména jde o Zprávu o činnosti od VI. sjezdu odborového svazu v únoru 2011 a projednání programu činnosti odborového svazu na příští čtyři roky.

Předseda OS Stavba ČR Stanislav Antoniv ve svém komentujícím vystoupení k předložené zprávě o činnosti mimo jiné konstatoval, že v uplynulých letech docházelo, kvůli důsledkům světové krize v roce 2008, k razantnímu poklesu objemu zakázek ve stavebnictví a tím i k poklesu zaměstnanosti. Uvedl, že za posledních pět let odešlo 60.000 zaměstnanců, což je v tomto oboru opravdu hodně.

Na druhé straně Antoniv zároveň poznamenal, že podle určitých ekonomických ukazatelů z posledních měsíců v tomto roce, by se situace ve stavebnictví mohla otočit směrem k lepším hospodářským výsledkům jednotlivých firem, a tím i celého oboru. Proto stavební odbory chtějí po vedení firem, aby se zvedly platy a mzdy zaměstnanců, aby se tak srovnaly jejich finanční podmínky v návaznosti na sice nízkou, ale přitom stále rostoucí inflaci, čemuž by mělo odpovídat zvýšení minimálních mzdových tarifů o 3,5 % v příštím roce. „Jsme si vědomi doporučení vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), aby při kolektivním vyjednávání požadovaly odbory růst mezd o 5 %, ale realita v oboru stavebnictví je taková, že oněch 3,5 % vystihuje růst inflace a možnosti stavebních firem zvýšit mzdy o tato procenta,“ prohlásil.

V diskusi k předloženým materiálům účastníci sněmu hovořili i o dalších otázkách, např. o mezinárodní spolupráci odborových svazů ve stavebnictví, o situaci v učňovském školství, využívání pracovní doby a možnostech čerpání dovolených, o pracovněprávních nárocích zaměstnanců, věnovali se péči o zaměstnance, bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a dalším aktivitám v činnosti odborových organizací. Po obsáhlé diskusi byly v přijatém usnesení schváleny všechny zprávy a informace, které vedení odborového svazu předloží delegátům VII. Sjezdu OS Stavba ČR, který se uskuteční v únoru 2015.

Miroslav Svoboda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…