Stávka řidičů nezpůsobila chaos ani na zastávkách, ani na silnicích. Lidé využili vlaky nebo spolujízdu

06.04.2017 20:13

Čtvrteční stávka řidičů autobusů proběhla podle očekávání Jihomoravského kraje a dotkla se necelé poloviny dopravních výkonů.

Stávka řidičů nezpůsobila chaos ani na zastávkách, ani na silnicích. Lidé využili vlaky nebo spolujízdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Bez omezení fungovalo 96 regionálních linek, částečně autobusy jezdily na 62 a vůbec nevyrazily na 59 linek. Namísto stojících autobusů využili lidé zejména vlaky, kde po domluvě s krajem navýšily České dráhy kapacitu u více než 50 spojů. Zmatek nezpůsobila stávka ani na silnicích. Podle informací Policie ČR sedlo za volant přibližně stejně řidičů jako obvykle a plynulost dopravy byla srovnatelná s jinými dny.

Podle vyjádření odborů chtěli řidiči stávkou upozornit na nízké mzdy a nedodržování vládního nařízení o jejich navýšení. V Jihomoravském kraji však dopravci řidičům vyplácí mzdy tak, jak určila vláda. Stávku proto nechápu. Kraj, aby hájil maximálně své zájmy, podal podnět na přezkoumání zákonnosti vyhlášení a konání stávky. Na podání takového podnětu má kraj stejné právo, jako mají odbory právo na stávku. V případě, že bude vyhodnocena jako nezákonná, budeme požadovat sankce od dopravců. Jestli je oni budou požadovat po odborech, bude na jejich rozhodnutí,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

„Ještě v průběhu včerejška se situace poměrně intenzivně vyvíjela a více řidičů se rozhodlo přijít do zaměstnání. Během dnešního dne už nás však velká překvapení nečekala. Nad rámec vyjely některé autobusy v Břeclavi, větší omezení naopak přišlo u městské hromadné dopravy ve Znojmě, kde dopravce přišel s operativním řešením. Koordinátor Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, společnost KORDIS JMK, navíc pravidelně aktualizoval informace pro cestující jak na svém webu idsjmk.cz, tak na internetových vyhledávačích spojení,“ sdělil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák, podle kterého se jako velmi účinné řešení náhradní dopravy prokázalo posílení a zkapacitnění vlakových spojů. „Podle sdělení Českých drah zaznamenali 80procentní nárůst poptávky cestujících, a to zejména ve směru od Vyškova a Slavkova u Brna. Dobrá zpráva je i to, že posilový vlak ráno z Vyškova využilo přibližně 100 cestujících,“ doplnil Hanák.

Chaos na více než 3 000 zastávek IDS JMK tak nenastal. K situacím, kdy by cestující čekali na spoj, který neměl přijet, téměř nedocházelo. „Průběžně jsme také odbavili velké množství emailů a telefonických hovorů. Od úterka jejich počet výrazně přesáhl jeden tisíc. Cestující si ověřovali informace a jestli vše správně pochopili,“ doplnil ředitel KORDIS JMK Jiří Horský. Podle Hanáka intenzivní komunikace Jihomoravského kraje a KORDIS JMK směrem k veřejnosti a médiím výrazně přispěla k tomu, že stávka kraj neochromila. „Oslovili jsme i starosty obcí nebo ředitele škol. Lidé se tak mohli dopředu připravit a přizpůsobit své čtvrteční plány. Kromě vlaků tak využili například spolujízdu a část jich zřejmě zůstala i doma, protože jsme nezaznamenali výraznější nárůst v individuální dopravě nebo větší kolony na příjezdu do měst,“ komentoval náměstek hejtmana.

Přesné náklady na zajištění náhradní dopravy a posílení vlakových spojů ještě nejsou vyčísleny. Pohybují se však v řádu statisíců korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…