Stáže jsou cestou, jak zůstat v obraze během rodičovské

15.08.2014 20:00

Česká republika patří celosvětově k zemím s nejdelší rodičovskou dovolenou. Z pohledu pracovního trhu je ale až čtyřletý výpadek ze zaměstnání poměrně závažným problémem a mnozí lidé tak po návratu z rodičovské dovolené jen obtížně hledají novou práci. Zkušenosti z projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, ukazují, že jedním z řešení této situace může být odborná stáž.

Stáže jsou cestou, jak zůstat v obraze během rodičovské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chlapec se psem, ilustrační foto

Michaela z Ostravy nastoupila na svou první mateřskou dovolenou, když jí bylo 33 let. Vysokoškolsky vzdělaná žena s praxí na vedoucích pozicích větších firem se po celou dobu rodičovské snažila zůstat v obraze a rozšiřovat své znalosti cizích jazyků i práce na počítači. Přesto se ale na trhu práce vracela s obavami – bývalý zaměstnavatel zaniknul a v kraji je bez práce každý desátý. „Musela jsem začít znovu, úplně jinak. Se zastaralou praxí jsem byla na úrovni absolventa a vzděláním, věkem, délkou praxe i možností případného dalšího mateřství naopak předraženou a ne moc perspektivní pracovní silou,“ popisuje svou výchozí pozici Michaela.

Nakonec jí pomohl projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, díky kterému se pod vedením zkušeného mentora zorientovala v pracovním prostředí, seznámila s moderními trendy v oboru a zároveň dostala příležitost ukázat své schopnosti.

„V rámci našeho projektu proběhlo celkem 6 244 stáží a na mnoho z nich nastoupili právě lidé na nebo těsně po rodičovské dovolené. Jejich zkušenosti ukazují, že stáž je ideální způsob, jak se po delší pauze znovu vrátit na trh práce. Navíc mnoho lidí, kteří stáž absolvovali, získali zaměstnání nebo nabídku další spolupráce (40 %), hned od poskytovatele stáže,“ uvádí Kateřina Šímová, vedoucí oddělení stáží z Fondu dalšího vzdělávání.

Její slova potvrzují i další účastníci projektu. „Teprve projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ mi umožnil i při rodičovské dovolené získat praktické znalosti v oboru, který mám vystudovaný, ale na který by mě do klasického zaměstnání nepřijali, protože nemám potřebné zkušenosti,“ říká jedna ze stážistek Jitka Mýtná.

Projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ se nyní blíží ke svému závěru, již byl ale schválen navazující projekt. V rámci tohoto projektu se vypisování stáží očekává v průběhu září. Aktuální informace lze sledovat na www.stazevefirmach.cz.

O projektu:

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně uběhly téměř dva roky od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a více než rok a půl od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cíle projektu, tedy uskutečnění 5000 stáží, bylo dosaženo již v lednu 2014. Díky úspoře v rozpočtu dosud proběhlo přes 6000 stáží. Projekt trvá do října 2014.

Průběh stáže:

Podmínky stáže jsou koncipovány tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřichází o státní příspěvky, jež by jim příslušely, i pokud by se stáže v rámci projektu neúčastnili. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom pro všechny zájemce bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také doklad o absolvované stáži - certifikát Europass.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…