Štědrý den v KNTB: šest narozených dětí, rybí kosti v krku, desítky ošetřených

25.12.2014 8:42

Šest dětí, tři děvčátka a tři chlapci, se na Štědrý den narodilo ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati, a. s. (KNTB). Jako první toho dne se v 12.51 přihlásila na svět Alena. Po ní následovali Ella, Jakub, Lukáš, Nela a Jiří.

Štědrý den v KNTB: šest narozených dětí, rybí kosti v krku, desítky ošetřených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Měli jsme jeden předčasný porod, při kterém se narodil chlapeček vážící 1400 gramů. U jednoho porodu jsme museli přistoupit k císařskému řezu, ostatní byly spontánní,“ sdělila lékařka gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Marcela Henčlová.

Nápor pacientů zažili o Štědrém dnu zdravotníci otorhino-laryngologického oddělení (ORL) KNTB. Ošetřili jich celkem 43. Jeden muž byl hospitalizován

„Nejvíc bylo tradičně středoušních zánětů, ale nechyběly ani uvízlé rybí kostičky. Ty jsme vytahovali sedmi lidem, kteří nebyli jen ze Zlína, ale přijeli k ošetření třeba až z Huslenek nebo Starého Města. Nejstarší byla 85letá paní a nejmladší 10letý chlapec. Všem jsme kostičky nevytáhli, v jednom případě byla už níž v polykacích cestách a to z našeho přístupu nejde vytáhnout. Takže pokud potíže u pacienta potrvají do dalšího dne, bude dál vyšetřován. Menší kosti jsou však ve většině případů tělem samy vyloučeny,“ řekla lékařka ORL Lenka Rokytová.

Příjmovou ambulancí interní kliniky KNTB prošlo v průběhu Štědrého dne 30 lidí. „Pět zůstalo hospitalizováno v interně například se srdečním selháním nebo dušností a dalších pět v jiných odděleních, třeba se zápalem plic,“ informoval lékař interny Vlastimil Černíček. Dodal, že většina z ošetřených skončila v ambulanci s banalitami, například vánočním stresem, a mnohé z nich přivezla dokonce záchranka.

V úrazových ambulancích KNTB skončilo na Štědrý den 40 pacientů s tržnými rankami, pohmožděninami, zlomeninami i popáleninami. „Čtyři pacienti zůstali hospitalizováni, jednoho se zlomeninou krčku jsme operovali,“ sdělil lékař ortopedického oddělení KNTB Petr Krupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…