Stou školou, která bude spolupracovat se Skupinou ČEZ, se stala Jihočeská univerzita

08.04.2024 9:01 | Tisková zpráva

Výroba a distribuce elektřiny, jaderná energetika, obnovitelné zdroje energií i výzkum a vývoj. To je jen příklad oblastí, ve kterých společnost ČEZ masivně spolupracuje s vysokými a středními školami napříč celou Českou republikou. Milníku dosáhla podpisem memoranda o spolupráci s Jihočeskou univerzitou, která se stala 100. školou, která se bude na energetických projektech podílet.

Stou školou, která bude spolupracovat se Skupinou ČEZ, se stala Jihočeská univerzita
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Smlouva o spolupráci otevírá z pohledu vysoké školy řadu příležitostí. Od možností odborných exkurzí a stáží, přes nová témata kvalifikačních a vědeckých prací, až po spolupráci na výzkumných a technických projektech. Každoročně se do nich v rámci Skupiny ČEZ zapojuje několik tisíc studentů. Nově mezi nimi budou i posluchači a akademici Jihočeské univerzity.

„Naplno běží příprava dalších jaderných bloků v Temelíně, ale nezapomínejme i na další projekty, například obnovitelné či teplárenské zdroje. To vše představuje unikátní příležitost i pro jihočeské studenty a akademiky. A jsem moc rád, že se ji rozhodli využít,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.

Na straně Jihočeské univerzity představuje nově uzavřené memorandum nový podnět pro rozvoj některých studijních oborů a výzkumných projektů. Zároveň ještě víc otevírá možnosti pro úspěšné uplatnění absolventů.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17690 lidí

„Spolupráce s velkými společnostmi, jako je Skupina ČEZ, posiluje atraktivitu naší univerzity a zlepšuje šance našich studentů na úspěšné uplatnění v praxi. Máme skvělé studijní programy v oblasti radiologie, přírodních věd, nebo třeba ochrany obyvatelstva, které jsou dobře využitelné i v jaderných elektrárnách. Řada studentů se věnuje i tématům například v oblastech krizového managementu, enviromentálních otázek, bezpečnostních studií a řady dalších,“ říká rektor Jihočeské univerzity Pavel Kozák.

Aktuálně Skupina ČEZ v Jihočeském kraji přímo zaměstnává přes 1500 zaměstnanců v řadě lokalit a řádově tisíce dalších lidí našly práci v dodavatelských firmách. Například v Jaderné elektrárně Temelín přitom absolventi vysokých škol tvoří přibližně polovinu všech pracovníků.

„Další rozšíření spolupráce s vysokými školami je skvělé. Jde jak o projekty v technické oblasti, tak také o možnosti zaměstnání. Obecně platí, že většina z těch, kteří budou na kvalifikovaných pozicích pracovat v plánovaných elektrárnách, projde nejprve stávajícími bloky. A právě teď je ideální doba, kdy se začít zajímat o spolupráci,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Celkem Skupina ČEZ spolupracuje s 20 vysokými a 80 středními školami a gymnázii. V Jihočeském kraji jde o Vysokou školu technickou a ekonomickou a střední školy například v Českých Budějovicích, Táboře, Písku, Hluboké nad Vltavou a řadě dalších míst. Každoročně se stáží a programů jako Jaderná maturita, Letní univerzita či SMR camp účastní více než 150 studentů z JČK. Pracovníci ČEZ také spolupracují se školami na bakalářských a diplomových pracích, odborných seminářích a dalších akcích.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

22:04 Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

Praktické ukázky využití v podnicích, konzultační zónu a workshopy, na kterých si zástupci firem vyz…