Středočeskému kraji v kauze Rath škoda nevznikla

05.08.2013 11:13

Informace ohledně nepřipojení se Středočeského kraje coby poškozeného v tzv. kauze Rath

Středočeskému kraji v kauze Rath škoda nevznikla
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Česká televize (ČT) přinesla v sobotním vydání pořadu „Události“ informaci, že Středočeský kraj se nepřipojí jako poškozený subjekt v rámci trestního řízení v tzv. kauze Rath, přičemž toto rozhodnutí mělo být podle ČT „na poslední chvíli“. Z tohoto tvrzení pak ostatní média dovozují nějakou nepatřičnou změnu postoje Středočeského kraje.

Proto sdělujeme následující fakta:

1. Středočeský kraj se opravdu takto rozhodl. Rozhodnutí však neučinil hejtman, ale Rada Středočeského kraje na svém jednání 29.7. 2013, a to na základě expertního právního posudku, který analyzoval nákup vybavení a zdravotnické technologie pro vybrané nemocnice Středočeského kraje, kterých se předmětná kauza týká.

2. Tento posudek došel k závěru, že Středočeskému kraji v konkrétních zakázkách, které jsou předmětem trestního řízení v dané kauze, škoda nevznikla. Jednalo se o expertní posouzení čtyř zakázek na dodávku zdravotnického zařízení pro Oblastní nemocnici Kolín, a.s., Nemocnici Kutná Hora, Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, a.s., a na dodávku zdravotnického zařízení pro Oblastní nemocnici Kladno, a.s. Tuto kontrolu a znalecké zkoumání zadal Středočeský kraj na základě smlouvy s advokátní kanceláří, která byla uzavřena na začátku září roku 2012. Kromě právního posouzení veřejných zakázek se zabývala postupem zadavatelů při zadání zakázek dle zákona o veřejných zakázkách. Dále zda jsou ceny, za které byly veřejné zakázky realizovány, cenami obvyklými, problematikou případného porušení rozpočtové kázně z hlediska územního samosprávného celku a trestní odpovědností právnických osob.

3. Na základě tohoto posudku Rada ani nijak jinak rozhodnout nemohla, neboť rozhodnutí bývalé Rady z 12. listopadu 2012, kterým se připojila k trestnímu řízení coby subjekt poškozený, jasně konstatovalo, že se tak děje v rámci předběžné procesní opatrnosti v situaci, kdy Rada nemá dostatek konkrétních informací a činí tak na základě konstatování, že „škoda mohla vzniknout“. K potvrzení či vyvrácení této možnosti zadala právě tento posudek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne