Středočeský hejtman podpořil silvestrovský pochod zaměřený proti případné těžbě zlata

31.12.2013 14:14

Tradičně na Silvestra se i letos vydají milovníci přírody z Povltaví na pochod na Veselý vrch nad Mokrskem. Pochod vyjde ve 13 hodin z Prostřední Lhoty. Každý z účastníků by s sebou měl přinést řetěz z vánočního stromku z jakéhokoliv materiálu.

Středočeský hejtman podpořil silvestrovský pochod zaměřený proti případné těžbě zlata
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Zatímco v minulých ročnících býval cílem výstup na rozhlednu, letos se akce změní na happening s heslem „Nechceme zlato, nechte nám kopec!“. Na konci pochodu turisté uzamknou kopec Veselý symbolickým řetězem.

V podzemí Veselého vrchu i pod obcí Mokrsko se nachází jedna z největších zásob zlata v Evropě. Už desítky let usilují nadnárodní těžařské firmy o získání práv k průzkumu a následné těžbě v této lokalitě. Ta by ale znamenala rozsáhlou a nenávratnou devastaci krajiny v okolí Slapské přehrady.

Proti záměru průzkumu a těžbě zlata u Mokrska i v dalších lokalitách v České republice je i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který podpořil i účastníky silvestrovského pochodu na Veselý vrch. „Jsem moc rád, že v koaliční smlouvě budoucí vlády je zcela jasně řečeno, že nová vláda nedovolí obnovení průzkumu a těžby zlata ani zahájení průzkumu a pozdější těžbu břidlicového plynu. Tato pasáž je jednoznačnou odpovědí na nejrůznější žádosti těžařských firem a snahy o revizi zákazu kyanidového loužení u nás, o které rozhodl na konci 90. let Parlament České republiky. Naše příroda je mnohem cennější než tuny zlata, které by lidem stejně nic dobrého nepřinesly,“ vzkázal hejtman Josef Řihák účastníkům pochodu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…