Středočeský kraj: „Má vlast“ na nádvoří jezuitské koleje zahájila sérii letních představení

30.05.2016 12:29

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a ředitelka GASK Jana Šorfová v sobotu 28. května slavnostně zahájili první ze série koncertních a divadelních představení, která jsou součástí Kulturního léta v GASK. Na prvním koncertě zazněly tři symfonické básně z cyklu Má vlast a následovaly árie a duety z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Středočeský kraj: „Má vlast“ na nádvoří jezuitské koleje zahájila sérii letních představení
Foto: Středočeský kraj - René Svoboda.
Popisek: Úspěšné představení Má vlast bylo odehráno v sobotu 28. května v rámci Kulturního léta v GASK.

Přípravy na koncert započaly již ve čtvrtek stavbou elevace, díky které vzniklo zastřešené jeviště a hlediště pro 600 diváků. Začátek představení byl plánován na 19:30, ale organizátorům dělalo starosti počasí. Do poslední chvíle čekali s odkrytím hlediště. Obavy, že návštěvníci raději zůstanou v pohodlí domova a v suchu, se naštěstí nenaplnily a již po 18 hodině začali přicházet první diváci, kteří hned u vstupu dostali kromě programu představení také jednorázové pláštěnky.

Autor fotografií: René Svoboda

Představení začalo s drobným 15minutovým zpožděním za mírného deště, který však nijak nenarušil nádherné znění symfonické básně Má vlast v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Pod taktovkou dirigenta Ondreje Lenárda si posluchači za zvuků harf vyslechli báseň Vyšehrad, volně navázala báseň Vltava zobrazující tok řeky Vltavy, rej Rusalek i Svatojánské proudy. 

Trio skladeb uzavřela dynamická báseň Šárka o lásce a pomstě. Po přestávce následovaly árie a duety z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání operních sólistů Dany Burešové, Tomáše Černého a Vratislava Kříže. V kulisách nádvoří tajemné jezuitské koleje zazněla předehra, árie Vendulky, árie Lukáše a duet Lukáše a Tomše z opery Hubička. Z opery Prodaná nevěsta to byla předehra a árie Jeníka. Závěrem večera byla Rusalka a její árie z 1. jednání, poté árie Vodníka a árie prince.

I přes počáteční nepřízeň počasí odcházeli návštěvnici spokojeni a odnášeli si nádherné zážitky ze skvělých výkonů orchestru i sólistů.

Kulturní léto v GASK je nový projekt, který vznikl za podpory Středočeského kraje a záštitu nad ním převzal hejtman Miloš Petera. Přináší hudební a divadelní produkce do zahrad a na nádvoří jezuitské koleje. Od 3. července budou na vodním pódiu probíhat hudební produkce pro všechny věkové kategorie a divadelní představení pro děti. Pro děti je připraveno malování na obličej.

Programy budou probíhat vždy každou druhou neděli od 17 do 19 hodin, vstup je zdarma. Na nádvoří jezuitské koleje, na „velké scéně“, bude následovat 15. července koncertní program Vivaldianno, hudebně – multimediální projekt, pod kterým je podepsán klávesista skupiny Lucie Michal Dvořák. Mrazivý příběh o nadějích a ztrátách italského skladatele a barokního génia Antonia Vivaldiho v doprovodu hudby, projekce, animace a mluveného slova v podání předních umělců. V pátek 12. srpna nádvoří opanuje jedna z nejoblíbenějších Shakespearových komedií Mnoho povyku pro nic. Ve hře o lásce, intrikách a lžích se mohou diváci těšit na Petra Čtvrtníčka a Leoše Nohu. O dva týdny později 26. srpna se na „velkou scénu“ vrátí opera. La traviata Giuseppe Verdiho je příběh o slavné kurtizáně a idolu pařížské společnosti 40. let 19. století. V úterý 27. září vystoupí mládežnický orchestr České filharmonie pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka. Závěrem Kulturního léta v GASK bude koncert Mekyho Žbirky ve středu 28. září. Na jediném koncertu ve Středočeském kraji zazní jeho nejznámější hity i písně z jeho poslední desky Miro, nebudou chybět ani písně z repertoáru skupiny The Beatles.

Podrobnosti o připravovaných produkcích naleznete na www.gask.cz nebo na facebooku GASK – Galerie Středočeského kraje.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…