Středočeský kraj: Ministerstvo nepodpořilo vznik průmyslové zóny v lokalitě Milovice-Mladá

26.05.2015 16:20

Ministerstvo průmyslu a obchodu prozatím zamítlo návrh Středočeského kraje na vznik státem podporované speciální průmyslové zóny v lokalitě Milovice-Mladá.

Středočeský kraj: Ministerstvo nepodpořilo vznik průmyslové zóny v lokalitě Milovice-Mladá
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

S rozhodnutím ministerstva seznámil Radu Středočeského kraje v pondělí 24. května náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD). Kraj nicméně své úsilí nehodlá vzdát.

„Nová průmyslová zóna v bývalém vojenském prostoru u Milovic podle našeho názoru přesahuje svým potenciálem regionální význam. Rozhodnutí ministerstva nezařadit tento projekt do první vlny státem speciálně zvýhodněných průmyslových zón nás samozřejmě mrzí, ale naši vizi neopouštíme, protože existuje reálná naděje, že bychom mohli uspět v blízké budoucnosti,“ zareagoval hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD). Milovický areál je zatím jedinou průmyslovou zónou v celém kraji, u níž kraj o tento status usiluje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo zařadit do pilotního projektu strategických průmyslových zón zatím tři areály – Ostrava-Mošnov, Most-Joseph a Holešov. Argumentuje tím, že tyto průmyslové zóny už mají mj. připravenou infrastrukturu, ale pokud se pilotní projekt osvědčí, hodlá seznam podporovaných zón rozšiřovat. „Projekt revitalizace BVVP Mladá považuji za důležitý, a proto předpokládám, že tato lokalita bude mezi ZPZ (zvýhodněná průmyslová zóna) zařazena v budoucnu v rámci některé z aktualizací usnesení vlády,“ vzkázal Středočeskému kraji náměstek ministra Tomáš Novotný.

Zařazení do seznamu zvýhodněných zón má vybraným lokalitám přinést řadu výhod, například vyšší finanční podporu na nově vytvořené pracovní místo, pětileté osvobození pozemků a staveb od daně z nemovitostí a snížení poplatku za vynětí půdy ze zemědělského fondu v případě, že se v území nalézají faktory negativně ovlivňující vynětí půdy.

Bývalý vojenský prostor Milovice-Mladá získal kraj od státu bezúplatně v roce 2006. O tři roky později tyto pozemky pronajal na základě veřejné soutěže společnosti Mladá RP. Ta se zavázala mj. území vyčistit od starých zátěží způsobených činností sovětské armády, vybudovat tu vědecko-technologický park, veřejně přístupný sportovní areál, naučnou stezku, urbanistický celek a také průmyslový areál.

„Upozornili jsme ministerstvo průmyslu mj. na to, že Milovice jsou v současnosti nejrychleji rostoucím městem v republice s nejnižším věkovým průměrem a zároveň nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti. Vybraná lokalita pro průmyslovou zónu má navíc velmi perspektivní dopravní obslužnost, kterou bychom chtěli podpořit výstavbou vhodného dopravního napojení na rychlostní komunikaci R10 a na nedalekou železniční trať. Díky strategickému umístění by tu s rozvojem lokality mohly vzniknout tisíce nových pracovních míst,“ konstatoval náměstek Horčička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…