Středočeský kraj: Odstartovala soutěž Středočeský Kramerius 2016

24.05.2016 11:19

Rada kraje odsouhlasila 23. května vyhlášení dalšího ročníku soutěže Středočeský Kramerius, která je zaměřena na neprofesionální knihovníky. „Soutěž má motivovat neprofesionální knihovníky v jejich práci a ocenit nejúspěšnější z nich. Z knihoven se zejména v malých obcích stává komunitní centrum pro setkávání občanů, pořádání volnočasových aktivit pro dospělé a děti a v tomto procesu je role neprofesionálních pracovníků velice důležitá. Svou činností zároveň přispívají k tomu, že si více lidí najde cestu i ke knize,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Středočeský kraj: Odstartovala soutěž Středočeský Kramerius 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

V soutěži se hodnotí přístup do knihovny pro seniory a handicapované, otevírací doba a podpora obce, znalost a odbornost knihovníka, jeho zájem o sebevzdělávání, spolupráce se školami, motivační programy pro čtenáře, webové stránky, počet vypůjčených knih, velikost a přírůstek knižního fondu, vzhled knihovny, vývoj počtu čtenářů nebo počet akcí.

V rámci krajské koncepce regionálních funkcí knihoven je poskytována podpora více než 800 knihovnám Středočeského kraje, z toho je asi 720 knihoven tzv. neprofesionálních, tedy takových, v nichž službu zajišťuje neprofesionální knihovník za minimální odměnu.

Regionální funkce, na které dává kraj ročně přes deset milionů korun, zahrnují odbornou a metodickou pomoc, vzdělávání knihovníků a opakované zápůjčky knih z výměnného fondu Středočeského kraje všem podporovaným knihovnám. Činnost zajišťuje Středočeská vědecká knihovna v Kladně a čtyři další, tzv. pověřené knihovny: Městská knihovna Benešov, Knihovna města Mladá Boleslav, Městská knihovna Kutná Hora a knihovna Jana Drdy v Příbrami. Právě kladenská knihovna a pověřené knihovny nominují finalisty soutěže Středočeský Kramerius.

Oceněný knihovník obdrží i odměnu 4 000 korun a také logo vítěze soutěže, které si může umístit ve své knihovně. Slavnostní předání ocenění se uskuteční během Týdne knihoven v říjnu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…