Středočeský kraj: Skanzen v Kouřimi je v hrubé stavbě již hotový

29.12.2015 19:07

Koncem prosince zavítal radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek do skanzenu v Kouřimi, kde se seznámil s aktuálním stavem první etapy dostavby.

Středočeský kraj: Skanzen v Kouřimi je v hrubé stavbě již hotový
Foto: kurim.cz
Popisek: Kuřim, zámek.

Koncem prosince zavítal radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek do skanzenu v Kouřimi, kde se seznámil s aktuálním stavem první etapy dostavby.

„Všechny dostavované objekty jsou již po hrubé stránce prakticky hotovy. Nyní probíhá technologická přestávka, stavby se musí vysušit, vyzrát. Počasí teď paradoxně práce zkomplikovalo, déšť a vysoké teploty způsobují bláto, v kterém se třeba nedá ani přenášet materiál kolečkem, tak se muselo ručně. Technika také často v jílovitém bahně uvízne,“ konstatoval radní Štefek.

Mimo staveb je již hotový i zhášecí systém, zakrývají se nádrže se strojovnou. Stojí už i zrestaurované sochy a oplocení areálu, v objektech jsou již rozvody vody a elektřiny, kanalizace.

Dvanáctiboká stodola ze Želejova z roku 1660 byla přenesena do blízkosti rychty z Bradlecké Lhoty, s níž tvoří usedlost z oblasti Podkrkonoší. Na stylizovanou náves se obracejí štíty dvou stávajících objektů - statku z Týřovic a kovárny ze Starého Bydžova. Severní stranu návsi doplňuje nově postavená usedlost z Podbrdska, její základ vytvoří rekonstrukce usedlosti Šperkovny ze Strašic. Dům doplnil špýchar z Kornatic. Jižní stranu návsi v sousedství kovárny ze Starého Bydžova tvoří usedlost ze středního Polabí, v jejím čele se nachází obytné stavení v podobě zrekonstruované chalupy z Masojed a výměnek z Krchleb, spojený klenutou bránou. Jižní stranu usedlosti uzavírá zděná stodola, navržená podle podobných hospodářských objektů z konce 19. století.

Architektonickou dominantu nejvýše položené východní části návsi v prostoru mezi usedlostí ze Strašic a kovárnou ze Starého Bydžova tvoří mariánský sloup z Konárovic. V rámci celkového restaurování díla byl doplněn nezachovalý sokl sloupu a chybějící hlavy sousoší P. Marie s Ježíškem. Do nové polohy na východním okraji areálu byla přenesena i barokní socha sv. Donáta.

Stavbu v hodnotě vysoutěžených 53,6 milionů Kč realizuje firma BFK – GEMA art group a je financována za pomoci Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…