Středočeský kraj: Spolana Neratovice ukončí výrobu chloru pomocí amalgámové elektrolýzy

27.08.2013 10:38

V pondělí 26. srpna 2013 se na Krajském úřadě Středočeského kraje uskutečnilo ústní jednání odborníků o změně integrovaného povolení pro chemickou továrnu Spolana Neratovice.

Středočeský kraj: Spolana Neratovice ukončí výrobu chloru pomocí amalgámové elektrolýzy
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Představitelé firmy Spolana předložili k jednání upravený návrh termínu ukončení provozu amalgámové elektrolýzy. Provoz amalgámové elektrolýzy podle tohoto nového návrhu bude ukončen do 30. 6. 2017. Výroba chloru touto metodou bude nahrazena dovozem chlóru a dalších surovin potřebných pro výrobu polyvinylchloridu (PVC), jehož výroba bude ve Spolaně zachována.  Nová technologie výroby PVC bude zahájená nejpozději 31. 3. 2017. V průběhu roku 2014 bude zadána analýza a studie ke zjištění hladin rtuti a perzistentních organických látek v rybách z řeky Labe,“ informoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který navrhl kompromisní termín ukončení výroby chloru ve Spolaně v polovině roku 2017.

Provozovatel neratovické chemičky rovněž přišel na pondělní jednání s návrhem, že do 31. prosince 2013 ukončí provoz zařízení k využívání odpadů s obsahem rtuti.

Ještě před ústním projednáváním změny integrovaného povolení pro Spolanu se uskutečnilo několik setkání zástupců neratovické chemičky s představiteli samosprávy a dalšími organizacemi. „To, že by vedení firmy mělo jednat s ekology a s představiteli města Neratovice, jsem navrhl generálnímu řediteli firmy během mé návštěvy ve Spolaně letos na jaře. Jsem rád, že tato jednání proběhla. Představitelé společnosti SPOLANA se setkali s občanským sdružením Arnika, Program Toxické látky a odpady a městem Neratovice. Podle mých informací jednání probíhala velmi korektně. Jsem rád, že se podařilo najít přijatelný kompromis, který je akceptovatelný pro továrnu Spolana, pro město Neratovice i pro ekology,“ doplnil hejtman Josef Řihák.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…