Kutná Hora: Starobylé město se stává i vysokoškolským centrem

24.03.2015 6:30

Historické prostory Jezuitské koleje v Kutné Hoře jsou sídlem nejen Galerie Středočeského kraje (GASK), ale i místem pro učebny kolínské Academia rerum civilium – Vysoké školy politických a společenských věd.

Kutná Hora:  Starobylé město se stává i vysokoškolským centrem
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

„Jsem rád, že Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře ožije i studentským životem. Záměrem kraje bylo využít tyto volné prostory pro vysoké školství, které by přivedlo studenty po vzoru dalších středočeských měst i do Kutné Hory. Tato spolupráce prospěje kraji i škole a přispěje k obohacení programů GASK,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Při zahájení činnosti školy v prostorech Jezuitské koleje v Kutné Hoře se v refektáři GASK konala tisková konference, kde škola představila svoji činnost a plány. Konference se kromě zástupců školy v čele s rektorem Jánem Liďákem a zástupců GASK zúčastnil i středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM). „Je to významný okamžik – spojujeme středočeskou vlajkovou kulturní instituci, Vysokou školu politických a společenských věd a nádherné historické prostory města Kutná Hora,“ řekl radní Štefek.

Vysoká škola politických a společenských věd vznikla v roce 2003

Academia rerum civilium – Vysoká škola politických a společenských věd vznikla v roce 2003 a má akreditovaný bakalářský program Politologie v denní i kombinované formě studia. Věnuje se i vědě a výzkumu a mezinárodním konferencím, akademii třetího věku a volnému času. Nabízí i možnosti účastnit se výměnných programů ERASMUS a to nejen na partnerských školách.

V refektáři se o víkendu konala přednáška na téma „Mezinárodní migrace a islám v Evropě“. Kulturní oblast otevřelo téma „Karel Havlíček Borovský a jeho inspirace pro moderní české myšlení“, inspirativní pro všechny generace byl příspěvek „Psychologie pro každý den“. Historii byl věnován i bod „Mayská kultura“, který se věnoval mnoha legendám tajemné civilizace.

„Rozvíjet se bude i spolupráce školy s krajem a naší galerií, což bylo ostatně i v podmínkách výběrového řízení, které kraj se záměrem dostat vysokoškoláky do Kutné Hory v roce 2014 vyhlásil. Mimo jiné se připravuje na duben i mezinárodní vědecká konference Aktuální problémy současného světa: politika, ekonomika, společnost,“ dodal radní Štefek. Za nájem v Jezuitské koleji bude škola platit přes milion korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…