Středočeský kraj: V Mladé Boleslavi má vzniknout centrum tradiční čínské medicíny

20.06.2015 15:53

Středočeský kraj navštívila ve středu 17. června 2015 delegace z čínské provincie Sečuán, složená z odborníků na tradiční čínskou medicínu (TCM).

Středočeský kraj: V Mladé Boleslavi má vzniknout centrum tradiční čínské medicíny
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Hlavním bodem celodenního programu ve Středočeském kraji bylo jednání o založení centra tradiční čínské medicíny v prostorách Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.

„Tato návštěva navázala na již probíhající spolupráci s naším partnerským regionem Sečuán. Na podzim minulého roku jsme v rámci cesty do Číny podepsali hned několik dohod o spolupráci. Zdravotnictví je jednou z hlavních oblastí, ve kterých chceme s čínskými partnery spolupracovat. Jednání o vzniku centra čínské medicíny ve středních Čechách je tudíž dalším krokem k rozvoji vzájemné spolupráce,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), který čínskou delegaci přijal na krajském úřadě.

Po jednání na krajském úřadě, během něhož se zástupci obou stran seznámili se zdravotnickým systémem v obou zemích, se delegace vydala do Mladé Boleslavi. V doprovodu radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové (KSČM) a náměstka pro regionální rozvoj Karla Horčičky (ČSSD) si čínští hosté prohlédli Klaudiánovu nemocnici. Ředitel nemocnice Luděk Kramář je nejprve provedl novým pavilonem interny, poté si v doprovodu ředitelky Ladislavy Ulrychové prohlédli zdravotnickou školu, která se nachází v areálu nemocnice. Na závěr návštěvy si delegace prošla také nemocnici v ulici Na Celné, kde sídlí kožní oddělení a léčebna dlouhodobě nemocných. Na konci minulého roku se zde uvolnily prostory, v nichž by mohlo vzniknout právě centrum tradiční čínské medicíny.

„Zástupcům provincie Sečuán se naše prostory velmi líbily. Pokoje pacientů, sesterny a lékařské pokoje představují pro centrum TCM ideální zázemí, a nebude tudíž potřeba dělat velké úpravy. Ty bychom rádi dokončili do konce tohoto roku, aby se od roku příštího mohlo začít s realizací centra TCM,“ konstatovala radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová. Podle generálního ředitele komise pro zdravotnictví provincie Sečuán Shen Jiho by zde v první fázi mohly vzniknout tři základní obory – akupunktura, fyzikální terapie (neboli masáže) a interna tradiční čínské medicíny. „Ambulantní léčbu bychom zde mohli zavést zhruba po prvním roce úspěšného provozu,“ doplnil Shen Ji.

Plány na zavedení centra TCM ocenil také náměstek Karel Horčička: „Jako Boleslaváka mě velmi těší, že má být centrum TCM založeno právě zde. O tento obor je velký zájem a naše nemocnice je velice příhodná nejen z hlediska prostor, ale i co se týče skladby oborů, které jsou na špičkové úrovni.“

Dalším zásadnějším krokem by mělo být podepsání konkrétních dohod o založení centra TCM během návštěvy zástupců Středočeského kraje v provincii Sečuán v září tohoto roku. „Věřím, že během naší návštěvy rozvineme plány na založení centra TCM a dovedeme je již do konkrétní podoby,“ prohlásil hejtman Miloš Petera.

Tradiční čínská medicína je rozšířena ve 173 zemích světa. Z toho ve 29 zemích je legislativně uznána a osmnáct zemí ji zahrnulo do systému zdravotního pojištění. Ve třiceti zemích bylo otevřeno několik stovek zařízení praktikujících TCM. Provincie Sečuán má v tradiční čínské medicíně bohatou historii. Nachází se zde také největší množství bylin používaných v TCM. V provincii Sečuán pracuje v oboru TCM na 130 odborníků. Vedení provincie plánuje stát se do roku 2020 centrem TCM celé Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…