Středočeský kraj: V obci Libeř byl po rekonstrukci slavnostně zprovozněn kamenný most

02.09.2013 11:00

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák a starosta obce Libeř Josef Hrubý v pátek 30. srpna 2013 přestřižením pásky symbolicky otevřeli nově zrekonstrovaný most přes Zahořanský potok v Libři v okrese Praha - západ. Most, který protíná obec po silnici č. 315 směrem od Prahy na Jílové, musel být kompletně opraven, neboť byl v havarijním stavu.

Středočeský kraj: V obci Libeř byl po rekonstrukci slavnostně zprovozněn kamenný most
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Rekonstrukce probíhala od listopadu 2012 a končí dnes. Celkové náklady na opravu, která byla hrazena z peněz Středočeského kraje, byly přibližně 4,7 milionu korun. Obec Libeř se na stavbě podílela tím, že nechala zpracovat a zaplatila projektovou dokumentaci v hodnotě 280 tisíc korun,“ informoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Současně s mostem vybudovala obec Libeř v těsném sousedství lávku pro pěší a cyklisty. „Výstavba této dřevěné lávky nás přišla na necelé 3 miliony korun. Na tuto akci jsme získali dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Obec se podílela finanční spoluúčastí ve výši 35 procent,“ sdělil starosta Libře Jaroslav Hrubý.

Rekonstrukci mostu v Libři provedla firma Pozemní komunikace Bohemia, která zakázku získala ve výběrovém řízení. V rámci rekonstrukce se provedlo odstranění všech betonových vrstev na mostě, byly rozebrány poprsní a čelní zdi, odstraněna vozovka a nadnásyp mostu až na klenbové pásy. Klenby byly následně ošetřeny, provedena nízkotlaká injektáž a spárování zdiva podpěr mostu, přezděny čelní a poprsní zdi a proveden nový nadnásyp mostu. Nově byla provedena mostovková deska, hydroizolace, konstrukční vrstvy a nové vozovkové souvrství.

V rámci rekonstrukce mostu bylo dále provedeno restaurování podstavce sochy sv. Jana Nepomuckého, který je umístěn na kamenném zábradlí. Stavební firma rovněž obnovila a zpevnila dno koryta pod mostem. Koryto potoka bylo rovněž vyčištěno od nánosů, náletových dřevin a odbahněno. „Během povodně letos v červnu se z břehů vylil i Záhořanský potok protékající obcí Libeř. Naštěstí velká voda neohrozila zdárné dokončení stavby, a tak most může již opět začít sloužit řidičům. Děkuji obci Libeř za spolupráci a pracovníkům dodavatelské firmy za kvalitní práci,“ doplnil hejtman Josef Řihák.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…