Středočeský kraj navázal spolupráci s italskou provincií Fermo

16.09.2013 11:30

Náměstek hejtmana Marek Semerád spolu s dalšími zástupci Středočeského kraje navštívil provincii Fermo nacházející se v regionu Marky (Marche) ve střední Itálii, aby zde jednal se zástupci politické reprezentace a vedením hospodářské komory o možnostech vzájemné spolupráce mezi Středočeským krajem a provincií Fermo.

Středočeský kraj navázal spolupráci s italskou provincií Fermo
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj navázal spolupráci s italskou provincií Fermo

Provincie Fermo se nachází ve střední Itálii na pobřeží Jaderského moře. Je známá především ruční výrobou bot, která zde má více než 100 letou tradici. Za zmínku stojí také místní tradice ve výrobě klobouků, které ozdobily hlavy svatebčanů na svatbě britského prince Wiliama a Kate. Tradiční místo má v provincii také výroba vína. Nezaostává ani cestovní ruch, kdy během sezony navštíví místní pláže až 60 tisíc turistů.

Během své návštěvy jednal náměstek Semerád s vedením hospodářské komory a zástupci místní samosprávy. Jednání, které se uskutečnilo v sídle hospodářské komory ve městě Fermo, se zúčastnil prezident hospodářské komory provincie Fermo  Graziano Di Battista, poslanec za provincii Fermo Guglielmo Massucci a prefektka provincie Fermo Emilia Zarrilli. Prezident Battista zdůraznil zájem o navázání obchodních vztahů mezi oběma regiony.

Poslanec Massucci vyjádřil přesvědčení, že vzájemná spolupráce napomůže hospodářskému růstu obou regionů a prefektka Zarrilli řekla, že věří, že toto setkání bude základem úspěšné spolupráce v oblasti cestovního ruchu a mezinárodního obchodu.

„V rámci své návštěvy jsem měl možnost setkat se rovněž se starostkou města Ferma, s níž jsme se domluvili na tom, že se společně v příštím roce pokusíme pro italskou veřejnost uspořádat výstavu středočeských židovských památek, kterou jsme úspěšně vystavovali například v Izraeli, New Yorku či Bologni.

Dohodli jsme se také na tom, že v roce 2015 se bude ve Fermu konat výstava o České republice, která se zaměří na česko-italské vztahy a historické a kulturní vazby mezi oběma zeměmi,“ upřesnil již možné konkrétní návrhy spolupráce náměstek Semerád a doplnil: „Hlavní oblastí naší spolupráce by ale mělo být školství. Středočeský kraj zřizuje více než 100 středních škol, které by mohly za zvýhodněných finančních podmínek jezdit do této provincie na turistické pobyty. Mimo hlavní sezónu jsou zde ideální podmínky pro sport a v místních kempech u moře jsou rovněž příznivé ceny. Navíc se v regionu nachází mnoho zajímavých historických památek, kdy v rámci jejich návštěvy by mohli studenti interaktivně poznávat také historii Itálie. Jednou z možností zapojení škol do této aktivity je uspořádat mezi školami znalostní soutěž např. o historii Itálie. Třída, která by soutěž vyhrála, by jako hlavní cenu získala několikadenní pobyt u moře zdarma.

Byl bych také rád, kdyby se nám podařilo navázat konkrétní spolupráci mezi školami např. v učňovských oborech jako je krejčí nebo švec. Obuvnictví v České republice zažívá obrovský rozkvět, ale ševců je u nás zoufale málo. Rád bych proto inicioval vznik tohoto oboru u nás na kolínské střední škole. A kde jinde bychom mohli načerpat inspiraci než v oblasti jako je Fermo, kde má výroba bot takovou významnou pozici. Jako další oblast spolupráce vidím vinařství. Mým dlouhodobým cílem je obnova vinařské tradice ve středních Čechách. Z tohoto důvodu jsem také prosazoval zařazení podpory vinařů do středočeských fondů od příštího roku. Byl bych proto rád, kdybychom navázali s Fermem spolupráci i v této oblasti,“ uvedl náměstek Marek Semerád.

Během své návštěvy se náměstek Semerád sešel také s několika místními podnikateli, se kterými hovořil o možnostech vzájemné spolupráce obou regionů.

Navštívil několik výrobních podniků, např. na výrobu místních těstovin či olivového oleje. V závěru svého pobytu v provincii Fermo pozval náměstek Semerád zástupce municipalit a hospodářské komory k návštěvě Středočeského kraje. „Jsem rád, že z těchto jednání vzešlo tolik možností spolupráce a věřím, že se nám podaří z našich nápadů zrealizovat co nejvíce. Záležet bude samozřejmě i na ostatních členech rady, zda tuto spolupráci podpoří,“ dodal náměstek Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …