Středočeský kraj navštívila delegace sečuánského Administrativního institutu

07.06.2015 10:05

Pětičlenná delegace sečuánského Administrativního institutu navštívila před pár dny sídlo Středočeského kraje, aby projednala témata z oblasti školství a kultury.

Středočeský kraj navštívila delegace sečuánského Administrativního institutu
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

Setkání se účastnil i ředitel Vzdělávacího institutu Středočeského kraje (VISK) Jiří Holý a radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).
„Delegaci zajímalo téma ochrany kulturního dědictví, legislativní a finanční rámce státu a kraje v této oblasti a také úloha nevládních organizací v ochraně kulturního dědictví. Rozproudila se velmi zajímavá debata, kterou ukončil až vyhrazený čas,“ informoval radní Štefek.

Jednání bylo zahájeno představením Středočeského kraje a čínské provincie Sečuán, následovalo téma školství, ve kterém byl ředitelem VISKu vysvětlen model fungování školství v České republice i ve Středočeském kraji a nastíněna forma spolupráce v oblasti školství. Ta již mezi středočeskými a čínskými školami probíhá, jak dokladuje příklad kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena. Partnerství trvá od roku 2009, kdy Gymnázium J. Ortena navštívila čínská velvyslankyně Huo Yuzhem. Od té doby fungují mezi školami oboustranné výměny studentů.

Kraj přišel s nabídkou netradiční školní spolupráce, která by mohla zpočátku probíhat ve formě komunikace studentů přes internet, další možností jsou studijní cesty pro učitele a zástupce škol. Vzájemné objevování kultur by mohlo v budoucnu proběhnout i formou výstavy fotografií či workshopu o čínské kuchyni.

Čínská delegace na oplátku představila sečuánský Administrativní institut. Jedná se o vládní instituci s provinční působností, jejímž úkolem je poskytování vzdělávání pro úředníky a zástupce veřejné a státní správy. Tato instituce celkem zaměstnává 500 osob a jejím cílem je rozšiřování vzdělávání a zvyšování jeho úrovně.

Radní Štefek také představil rozsah působnosti ministerstva kultury i Středočeského kraje, zmínil legislativní oblast památkové péče i koncepce. Diskuse se točila i ohledně úrovní ochrany památkové péče, možností ochrany památek ve vlastnictví soukromých subjektů nebo financování knihoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…