Středočeský kraj nechá vyrobit autorizovanou repliku svatováclavské koruny

11.04.2016 18:30

Letošní rok se v celé České republice nese ve znamení oslav 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Středočeský kraj nechá vyrobit autorizovanou repliku svatováclavské koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

Ve Středočeském kraji, kde tento významný panovník evropského formátu zanechal nesmazatelné stopy mj. ve výstavbě hradu Karlštejn nebo v založení tradice českého vinařství, se chystá řada vzpomínkových akcí, výstav či přednášek. Jako překvapení pro milovníky historie nechá při příležitosti Karlova výročí Středočeský kraj vyrobit také autorizovanou repliku svatováclavské koruny, jež je součástí českých korunovačních klenotů. Výroba autorizované repliky byla svěřena renomovanému klenotníkovi Jiřímu Beldovi, který pro Pražský hrad, vlastníka originálu, již kopie vyráběl.

„Svatováclavská koruna patří k nejcennějším relikviím, které v Česku máme. Je to symbol české státnosti, který nechal zhotovit právě Karel IV. Společně s kopií svatořímské císařské koruny vytvoří naprosto ojedinělý soubor, který bude nepochybně velkým tahákem pro turisty a jenž bude reprezentovat náš kraj na nejvýznamnějších akcích,“ konstatoval hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Výroba repliky probíhá s vědomím Správy Pražského hradu, která Jiřího Beldu doporučila. Beldova zlatnická dílna se mimo jiné stará o restaurátorské a konzervační práce na českých korunovačních klenotech. Předchozí oficiální kopie v šedesátých a sedmdesátých letech vyráběl Jiří Belda starší, společně se synem Jiřím, který dílnu převzal, připravili i kopii pro světovou výstavu EXPO 2000 v Hannoveru. Všechny předchozí oficiální kopie jsou součástí sbírek Pražského hradu.

„Výroba repliky je náročná především proto, že musíme pracovat na základě fotografií. Originál k dispozici mít pochopitelně nebudeme. Velice obtížné je například trefit správnou barvu kamenů. Pracná je i výroba kalíšků, v nichž jsou kameny zasazeny. Každý je jiný, jsou vytvarovány přesně podle tvaru kamene, který je v nich usazen. A náročná je i výroba opasku na kříži, který Karlovi darovala jeho manželka Blanka z Valois a král jej pak rozstříhaný použil na ozdobu koruny,“ popsal klenotník Jiří Belda ml. „Je to ale za pomoci tradičních postupů velmi pěkná zlatnická práce,“ dodal.

Svatováclavská koruna bude vyrobena ze stříbra o ryzosti 925/1000 a galvanicky pokovená zlatem. Kameny budou vybroušeny z různých kompozic skla tak, aby co nejvěrněji napodobovaly originály. Perly budou kultivované a některé kvůli atypickému tvaru skleněné. Výroba repliky vyjde kraj na 950 000 korun, hotova by měla být do 10. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …