Středočeský kraj nesouhlasí s návrhem aktualizace Státní energetické koncepce ČR

08.12.2013 13:30

Krajští radní na svém posledním zasedání 2. prosince 2013 vyjádřili nesouhlas s návrhem aktualizované Státní energetické koncepce (ASEK), která je zpracována pro následujících 30 let.

Středočeský kraj nesouhlasí s návrhem aktualizace Státní energetické koncepce ČR
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Domníváme se, že z hlediska tohoto časového horizontu pro využití jaderné energie v České republice by měla tato koncepce jednoznačně obsahovat přestavu ČR o tom, jakým směrem by se měla energetika dlouhodobě vyvíjet a jak by měla vypadat,“ okomentoval rozhodnutí rady hejtman Josef Řihák. Připomněl také, že kraj již v minulosti preferoval zpracování koncepce na delší časový horizont s výhledem na 50 až 60 let.

Podle jeho slov totiž značnou míru nejistoty, nejen v oblasti energetiky, dnes vyvolávají systémové a často protichůdné změny, vyvolané jak politickým a ekonomickým vývojem, tak i rychlostí rozvoje nových technologií a dalšího vývoje požadavků na ochranu životního prostředí a klimatu.

„Středočeský kraj přitom nevyjadřuje zásadní nesouhlas s posílením jádra a s maximálním využitím odpadního tepla z jaderných elektráren,“ říká hejtman a dodává: domníváme se, že by však měl být jednoznačně stanoven rozsah a objem využití jaderné energie.“ Ten je totiž determinující pro všechny další opatření jak v oblasti tradičních zdrojů energie, tak v oblasti obnovitelných zdrojů. „Jednoduše řečeno: mělo by jít o co nejrozmanitější energetický mix z hlediska zdrojů i druhů surovin,“  doplnil J. Řihák.

Tím by mohlo dojít ke snížení spotřeby kapalných paliv a uhlí i k rozvoji efektivních obnovitelných zdrojů energie. Neopominutelným negativním faktorem, který je však třeba vzít na vědomí, je však situace české přenosové soustavy a nelze opomenout ani možný kolaps sítě, tj. blackout (rozsáhlý výpadek elektřiny), k němuž by mohlo dojít např. v důsledku přebytku  vyrobené elektřiny na bázi větrné či slunečné energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.