Středočeský kraj pomáhá na svět knize „Nevšední matematika všedního dne“

22.10.2013 17:48

Krajští radní na svém zasedání dne 21. října 2013 schválili převod finančních prostředků ve výši téměř 825 tisíc korun od Ministerstva školství ČR na realizaci projektu Gymnázia Jana Palacha v Mělníku, které hodlá vydat novou publikaci s názvem „Nevšední matematika všedního dne“. Finanční prostředky na tento projekt získala škola v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK).

Středočeský kraj pomáhá na svět knize „Nevšední matematika všedního dne“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

„Gymnázium Jana Palacha vytvoří v rámci tohoto projektu doplňkovou učebnici matematiky pro žáky druhého stupně základních škol a nižších gymnázií. Tato online učebnice bude volně editovatelná a jejím obsahem budou atraktivní úlohy, které vycházejí z problémů reálného života, testy i domácí úkoly,“ přiblížil obsah nové moderní učebnice hejtman Josef Řihák. Dodal, že v současné době není právě tento typ učebnic, které by obsahovaly aktuální příklady ze života a jejichž údaje by učitelé mohli měnit dle aktuální potřeby, dostupný.

Proto je také dalším cílem autorů ukázat prostřednictvím nové online učebnice využitelnost matematiky při řešení praktických problémů v nejrůznějších oborech a životních situacích, se kterými se děti v běžném životě setkávají. „Velmi přínosné je i to, že projekt hodlá oslovit i ty školáky, které matematika zatím nebaví a kterým nejde,“ zdůraznil hejtman.

Na tvorbě nové online učebnice se kromě učitelů podílejí i samotné děti. Třicet jich je zapojeno přímo do tvorby učebnice prostřednictvím matematických ilustrací a jejího pilotní provozu se jich zúčastní dva tisíce. V rámci projektu bude též proškoleno 100 učitelů pro práci s tímto novým vzdělávacím produktem.

Náklady na celý projekt činí 5,4 miliony korun a všechny jeho části budou zcela hrazeny z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt by měl být dokončen v prosinci příštího roku.

Krajská rada též schválila převod finančních prostředků od MŠMT na projekt „Inovace vzdělávacího programu v souladu s potřebami trhu práce na VOŠ Březnice“, který stejně jako projekt předchozí není krajem kofinancován a bude zcela hrazen z prostředků Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„Cílem tohoto projektu, který si vyžádá celkem 4,8 milionu korun, je zkvalitnění vzdělávání studentů prostřednictvím inovace vzdělávacího programu. Probíhat by měl v souladu se znalostí stavu ekonomiky a aktuálních potřeb na trhu práce. A to prostřednictvím modularizace, vytvořením kreditního systému hodnocení, rozšířením nabídky kombinované a distanční formy vzdělávání, pomocí e-learningového portálu anebo výuky v cizích jazycích,“ upřesnil obsah projektu hejtman Josef Řihák.

Díky e-learningu bude podle jeho slov vzdělávání na březnické VOŠ ještě více dostupné jak pro studenty dálkového, tak prezenčního studia. “Předpokládáme, že dojde k propojení teoretických poznatků i k lepší uplatnitelnosti našich studentů a absolventů na trhu práce,“ dodal hejtman Řihák.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…