Středočeským krajem prošel pochod do italského Orvieta

24.05.2015 17:45

Tradiční pochod „Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta 2015“, který vykročil ve čtvrtek 21. května z pražského Vyšehradu, prošel Středočeským krajem. Putovní akce na počest vzniku významného římskokatolického svátku Božího těla, pořádané také pod záštitou hejtmana Středočeského kraje a za podpory Fondu hejtmana, se v pátek v úseku Žampach–Vensov zúčastnil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Středočeským krajem prošel pochod do italského Orvieta
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

„Pochod Středočeským krajem vede z Prahy po trase Točná, Dolní Břežany, Libeř, Jílové u Prahy, Žampach, Kamenný Přívoz, Lešany, Netvořice, Soběšovice, Tloskov, Neveklov, Křečovice, Osečany, Sedlčany a pokračuje přes Jihočeský kraj, Rakousko až do cílové Itálie. Součástí poutní cesty, zaměřené na historii a kulturu, jsou doprovodné programy, do kterých se zapojují kromě stálých účastníků další lidé a obce,“ sdělil radní Štefek.

Česká část pochodu má ukázat význam českých zemí a osobností s nimi spjatých za posledních 750 let, a rozšířit tak podporu myšlenek historických evropských vzájemností.  „Význam má i zapojení škol do jednotlivých etap pochodu, jak jsem tomu byl svědkem v Kamenném Přívozu i ve Vensově. V programu je totiž prostor i pro odkazy Goetha, Kafky nebo Máchy, kteří symbolicky pouť provázejí, neboť jejich životy a díla jsou spojeny také s cestami do Itálie,“ dodal radní Štefek.

Myšlenka připomenout si cestu kněze Petra z Prahy do Říma v roce 1263, na základě které se slaví svátek Corpus Domini – svátek Božího těla, vznikla v roce 2000, kdy byla Praha „Evropským městem kultury“. Svátek Corpus Domini je duchovní, kulturní a společenskou událostí, na jejímž konci 6. června bude uspořádán kulturně-sportovní večer na náměstí v Orvietu před hlavní katedrálou. Svátek vyvrcholí následující den velkolepým průvodem městem, který na televizních obrazovkách pravidelně sleduje celá Itálie. Nedílnou částí oslav se stává i doručení poselství z míst, kudy probíhá štafeta, do rukou starosty města Orvieta. Na rozdíl od minulých ročníků byla pro rok 2015 zvolena místo běžecké formy klasická pouť, v  posledních etapách Itálie bude ale vzhledem k tradici kombinována s běžeckou štafetou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…