Středočeští celníci chytili „Zajíce“

09.05.2015 21:03

Více než jeden a půl tisíce litrů červené nafty, 27 000 korun v hotovosti a dva pachatele zadrželi počátkem minulého týdne jihomoravští celníci v rámci realizace případu pracovně nazvaného „Zajíc“.

Středočeští celníci chytili „Zajíce“
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V polovině loňského roku získali celníci na základě vlastní operativně-pátrací činnosti prvotní poznatky o osobách, které pravděpodobně obchodovaly s tzv. „červenou naftou“. Tento typ barvené nafty je v některých zemích osvobozen od spotřební daně a je určen výhradně k vytápění. Bývá však zneužíván k pohonu motorových vozidel, a tím dochází k porušení zákona a daňovému úniku.

V úterý ráno se celníkům podařilo dva podezřelé muže chytit přímo při činu, když červenou naftu přečerpávali. Ani jeden z nich nebyl schopen předložit potřebné doklady. Jak bylo zjištěno, mezi oběma muži se uskutečňovaly čilé odběratelsko-dodavatelské transakce. První nakupoval v Rakousku červenou naftu a podle objednávky ji dodával druhému, který ji využíval ve svých firemních dodávkách.

Současně mobilní hlídky celníků kontrolovaly pohonné hmoty v nádržích firemních vozidel. Orientační zkoušky ve všech jedenácti případech prokázaly přítomnost značkovací látky a barviva. Z tohoto důvodu byly odebrány vzorky pohonných hmot, které byly předány do celně-technické laboratoře na expertizu.

V případě prokázání spáchání trestného činu zkrácení daně poplatku a podobné povinné platby hrozí pachateli trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky nebo zákaz činnosti. Současně celní úřad zahájí řízení o vyměření a vybrání spotřební daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…