Středočeští hygienici provedli v letošním roce již 304 kontrol stravovacích zařízení

13.03.2017 15:24

V období od 1. ledna 2017 do 28. února vykonali zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje celkem 304 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.

Středočeští hygienici provedli v letošním roce již 304 kontrol stravovacích zařízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo v restauraci, ilustrační foto

Vyplývá to ze zveřejněné Zprávy o činnosti. Z výše uvedeného počtu bylo 31 kontrol provedeno na základě podnětů spotřebitelů.  Za zjištěné nedostatky pak středočeští hygienici udělili v tomto období 70 finančních sankcí v celkové výši 328 000 Kč.

Ve zvláště rizikových případech byla hygieniky uložena nápravná opatření vedoucí k odstranění nedostatků zjištěných kontrolou. Celkem se jednalo o 34 opatření spočívajících v nařízení sanitace provozovny v 11 případech, nařízení speciální ochranné deratizace při výskytu hlodavců ve 4 případech, pozastavení výkonu činnosti v 6 případech, likvidaci potravin jiných než bezpečných ve 3 případech, nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby v 8 případech a okamžité uzavření provozovny ve 2 případech. 

Kontroly byly prováděny v různých typech  provozoven stravovacích služeb (restaurace vyvařující 148 kontrol, z toho 22 kontrol bylo stravování v rámci ubytovacích služeb, závodní stravování zaměstnanců 58 kontrol, zdravotnická zařízení 3 kontroly, zařízení sociálních služeb 19 kontrol, kavárny, stánky s občerstvením apod.). Mezi nejčastěji zjištěné závady patří tradičně nedostatky v plnění obecných požadavků na potravinářské prostory (v 35 %), označování polotovarů (34 %) a v provozní hygieně (31 %). Poměrně často chybují provozovatelé také v poskytování informací o alergenech, což hygienici odhalili ve 14 % provozoven. Provozovatelé mnohdy nezkoumají pečlivě složení surovin pro přípravu pokrmů (včetně obsahu alergenů) a poté neuvedou u pokrmu všechny alergeny v něm obsažené.

Plné znění Zprávy o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze za období od 1. 1. 2017 do 28. 02. 2017 naleznete zde.

Zkontrolovaná stravovací zařízení: znázornění procentuálního zastoupení jednotlivých typů zkontrolovaných provozoven stravovacích služeb

Nejčastěji zjišťované závady

Přehled činnosti oddělení hygieny výživy KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze za období od 1. 1. do 28. 2. 2017

 

Počet provedených kontrol

Počet vydaných opatření

Sankce

Vzorky

Závazná stanoviska

Celkem

Celková výše

Celkem

Nevyhovující

Celkem

Nesouhlasná

Středočeský kraj

304

34

70

328000

21

0

89

3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…