Středočeští záchranáři slavili Silvestr prací

01.01.2015 12:44

Když se zeptáte jakéhokoliv záchranáře, který den v roce je služba nejtěžší, jistě vám odpoví, že v den pálení čarodějnic, ale hlavně o Silvestru. V noci, kdy všichni ostatní bezstarostně slaví příchod nového roku, záchranáři mají plné ruce práce.

Středočeští záchranáři slavili Silvestr prací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

I letos převažovaly výjezdy posádek k potížím spojeným s konzumací alkoholu, řezným poraněním od střepů a úrazům způsobených zábavní pyrotechnikou. Za noční silvestrovskou dvanáctihodinovou směnu vyjeli záchranáři k 219 případů (185 případů v předchozím roce).

Úrazy na sněhu a ledu

Po půlnoci zaznamenal dispečink linky 155 velký nárůst hlášení o úrazech při pádu - lidé se vyšli podívat na ohňostroj a venku to klouzalo. Ve většině případů se jednalo o poranění dolních nebo horních končetin a hlavy.

Alkohol

K silvestrovské noci patří zvýšená konzumace alkoholu, a tak k řadě úrazů došlo právě pod jeho vlivem, což navíc záchranářům komplikovalo komunikaci při zásahu i ošetření pacienta. V několika případech se během ošetřování záchranáři setkali s projevy verbální agrese.

Zábavní pyrotechnika

Dalším evergreenem silvestrovských oslav jsou poranění způsobená dělbuchy a petardami, ať podomácku vyrobenými nebo zakoupenými v obchodu. Mezi nejčastější zranění, která neopatrnou a neodbornou manipulací vznikají, jsou tržná poranění a popáleniny obličeje, horních končetin a nebo poškození sluchu.

Třináct minut po půlnoci vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci z Lysé nad Labem k muži do Mochova, kterému způsobila odpálená petarda úraz v oblasti obličeje. Po ošetření byl záchranáři přepraven do nymburské nemocnice.

Patnáct minut po půlnoci vyjel sanitní vůz neratovické rychlé lékařské pomoci k téměř stejnému případu v Neratovicích. Zde byla v obličeji výbuchem pyrotechniky zraněna žena. Ta byla po nezbytném ošetření převezena do mělnické nemocnice.

V 1:00 do obce Přezletice byla směrována posádka rychlé zdravotnické pomoci z Brandýsa nad Labem, která se postarala o muže, jenž si po výbuchu dělbuchu stěžoval na poruchu sluchu. Poté ho transportovala na ORL Nemocnice Na Bulovce.

V 1:02 byla dispečinkem vyslána rychlá zdravotnická pomoc z Mníšku pod Brdy do Nové Vsi pod Pleší, kde se nacházel po zásahu rachejtlí muž s úrazem obličeje. Ten byl po ošetření převezen do příbramské nemocnice.

V 1:43 jela posádka zdibské rychlé zdravotnické pomoci do obce Bášť, kde záchranáři ošetřili muže s popálenou horní končetinou. Toho poté předali do péče personálu kliniky popálenin vinohradské nemocnice.

V 1:52 přijal dispečink linky 155 výzvu k výjezdu ke dvěma ženám, které v Mníšku pod Brdy srazilo auto. Na místo vyjely posádky rychlé zdravotnické pomoci z Davle a Příbrami a lékař ve vozidle rendez-vous z Mníšku. Záchranáři jim poskytli přednemocniční péči. Jedna z žen utrpěla při střetu zhmoždění hrudníku a u druhé pacientky měl lékař podezření na otřes mozku. Obě byly poté transportovány do příbramské nemocnice.

Ve 2:33 přijala operátorka informaci o muži, který v Mladé Boleslavi spadl ze skály z výšky přibližně 15 metrů. Na místo byla vyslána sanita rychlé zdravotnické pomoci z Mnichova Hradiště a lékař ve vozidle rendez-vous z Mladé Boleslavi. Pacient byl po pádu při vědomí, ale lékař vyslovil podezření na vnitřní krvácení do dutiny břišní. Pacient byl proto po zajištění převezen do traumacentra liberecké nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…