Středoškolští studenti budou na ČVUT vystaveni částicové fyzice

10.03.2015 9:02

Akce International Masterclasses zpřístupní údaje z velkého hadronového urychlovače (Large Hadron Collider, LHC) v Ženevě pro mladé výzkumníky.

Středoškolští studenti budou na ČVUT vystaveni částicové fyzice
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Je to jedinečná příležitost pro studenty středních škol: v průběhu akce můžou objevovat důkazy částic v reálných datech z experimentů na LHC, nejmodernějším a největším urychlovači částic na světě, který se nachází v CERN poblíž Ženevy ve Švýcarsku. Každý rok na jaře výzkumné ústavy a univerzity po celém světě otevírají své dveře a zvou studenty na celodenní návštěvu, během které se stanou „na jeden den částicovým fyzikem“. Jednotlivé akce International Masterclasses jsou letos organizovány od 25. února do 2. dubna pod záštitou International Particle Physics Outreach Group (IPPOG) a připojí se tisíce studentů ze 42 zemí po celém světě. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze se do akce zapojí konkrétně v pátek 13. března 2015. O Masterclasses je letos takový zájem, že fakulta otevírá dokonce 2 paralelní třídy.

Fyzika částic je jedním z nejrychleji se rozvíjejících vědních oborů. Objev Higgsova bosonu na LHC v létě 2012 vedl k obrovské mediální odezvě a velkému veřejnému zájmu. Akce International Masterclasses odpovídají na tento zájem tím, že nabízí studentům středních škol možnost poznat trochu této špičkové fyziky, kde studenti pracují se stejnými daty jako opravdoví fyzikové z experimentů na LHC. Hlavní myšlenkou tohoto programu, který má v letošním roce 10. výročí, je nechat studenty pracovat co nejvíce jako opravdoví vědci. „Akce International Masterclasses jsou jedinečnou příležitostí pro studenty pracovat bok po boku s vědci a získat představu jak funguje moderní výzkum ve fyzice částic“, říká Michael Kobel, profesor fyziky z Technické univerzity v Drážďanech a vedoucí programu.

Čtyři experimenty - ATLAS, CMS, ALICE a LHCb - poskytly údaje pro vzdělávací účely v rámci této akce. „Studenti mohou pracovat na reálných datech z urychlovače LHC“, říká Michael Kobel, „a zkoumat produkty srážek elementárních částic pohybujících se téměř rychlostí světla, obíhajících v urychlovači s obvodem přes 27 kilometrů“. K dispozici je široká škála úkolů. Studenti například mohou znovu objevit boson Z nebo strukturu protonu, mohou rekonstruovat „podivné částice“ nebo změřit dobu života D0 částice. Jedním z vrcholů je „hon“ na Higgsův boson. Experimenty ATLAS a CMS poskytly k dispozici skutečná data s kandidáty na Higgsův boson, ve kterých studenti mohou sledovat tuto vzácnou a velmi krátce žijící částici. Tímto způsobem lze pochopit, jak významný objev vlastně byl uskutečněn.

Vědci z asi 210 univerzit a laboratoří ve 42 zemích po celém světě pořádají akci International Masterclasses ve svých domovských institucích. Noví účastníci programu pocházejí z Maroka. Tato účast odráží mezinárodní spolupráci ve fyzice částic. Studenti mohou zažít tento aspekt během videokonference, která uzavírá tuto celodenní akci. Pomocí videa se spojí skupiny mladých výzkumníku z různých zemí, CERNu a Fermilabu (Batavia, Illinois, USA), kde účastníci prezentují své poznatky - stejně jako skuteční částicoví fyzici v mezinárodních kolaboracích. Takhle mohou studenti získat vhled do organizace moderního výzkumu v autentickém prostředí.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze, která v letošním roce slaví 60. výročí od svého založení, se účastní programu 13. března 2015 již po čtvrté. „Pro enormní zájem jsme pro letošní ročník zdvojnásobili kapacitu na téměř 60 studentů, kteří přijedou ze všech koutů České republiky,“ dodává Dr. Jaroslav Bielčik, odborník na kvark-gluonové plazma působící na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Pro studenty kromě odborných přednášek a videokonference je také připravena exkurze do laboratoří, kde se vyvíjejí nové detekční techniky a zkoumá se zde vnitřní detektor ATLAS. Mají tak možnost dívat se pod ruce vědcům, kteří patří v oboru částicové fyziky mezi špičku. Mimo to se středoškoláci především pokusí analyzovat data z výše zmíněných experimentů, a to za pomoci výkonné výpočetní techniky. S vyhodnocováním jim budou mimo vědeckých kapacit pomáhat i samotní studenti fakulty, kteří nejpozději od třetího ročníku do laboratoří v CERN jezdí na pravidelné stáže. Pro středoškoláky se tak nabízí možnost neformálně sdílet svou vášeň pro experimentální částicovou fyziku s jen o málo staršími (možná budoucími) kolegy.

Akce se koná v posluchárnách a počítačových učebnách Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, Břehová 7, Praha 1.

International Masterclasses jsou vedeny Technickou univerzitou v Drážďanech a organizací QuarkNet, v úzké spolupráci s International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). IPPOG je síť vědců, neformálních pedagogů a komunikačních odborníků pracujících po celém světě v neformálním vzdělávání ve vědě a částicové fyzice. IPPOG se v současné době skládá ze zástupců členských států CERN a navíc i Irska, Rumunska, USA a několika dalších zemí, zástupců z pěti hlavních experimentů na LHC a zástupci z CERNu a německého výzkumného centra DESY. QuarkNet je profesionální rozvojový program pro učitele ve Spojených státech podporovaný National Science Foundation a US Department of Energy.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.