Strojárna otevřela moderní učebnu chytrých elektroinstalací

04.02.2015 12:13

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická (SPŠSE) Dukelská v Českých Budějovicích otevřela v těchto dnech novou supermoderní učebnu chytrých elektrických instalací za přibližně jeden milión korun. Škola tak vedle aktivní spolupráce se zaměstnavateli, kterými jsou v oblasti elektro Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ a v segmentu strojírenství společnost Siemens, udělala další krok k maximálnímu přiblížení výuky praxi.

Strojárna otevřela moderní učebnu chytrých elektroinstalací
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Jde v podstatě o simulátor inteligentního ovládání domu. Naši žáci se zde učí programovat tento systém a rovnou si také vyzkoušet jeho funkčnost. K dispozici máme dva v současné době v tuzemsku nejpoužívanější a na trhu běžně dostupné systémy řízení inteligentního objektu od české firmy Teco a rakouské Loxone,“ uvedl ředitel SPŠSE Dukelská Čestmír Tschauder.

Inteligentní elektroinstalace či domácí automatizace, včetně vzdáleného přístupu, umožňuje ovládat v domě cokoli je připojené na elektřinu, odkudkoli a všemi dostupnými prostředky. Systém reguluje teplo, světlo a elektrické spotřebiče či zařízení v závislosti na nastaveném programu, scénáři nebo podle různých čidel – světla, teploty, přítomnosti, větru či deště. Spoří energie a poskytuje velmi kvalitní komfort bydlení. V současné době je těmito systémy u nás vybaveno přibližně deset procent nových domů, vzhledem k cenové dostupnosti se v budoucnu stane naprostou samozřejmostí. Systém Teco je používán také při řízení průmyslových objektů, výrobních hal apod.

„Snažíme se držet krok s technickým rozvojem a novými technologiemi. K tomu škola potřebuje moderní vybavení. Za poslední čtyři roky jsme díky partnerům a dotacím pořídili pomůcky a další vybavení dnes již čtyř speciálních učeben za zhruba 12 miliónů korun. Výrazně nám také pomohla úzká spolupráce se společností ČEZ, respektive Jadernou elektrárnou Temelín a firmou Siemens,“ zdůraznil Tschauder.


Nová učebna inteligentních elektroinstalací na SPŠSE Dukelská v Českých Budějovicích.

Z příspěvků od těchto společností a zdrojů z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost (OPVK) si mohla škola už dříve pořídit tři nové supermoderní učebny pohonů, řídicích systémů a automatizovaných měření. „Součástí našeho vzdělávacího programu je i obor zaměřený na jadernou energetiku, respektive, elektroenergetiku, kde se studenti připravují na své budoucí uplatnění přímo v ČEZ,“ poznamenal ředitel školy s tím, že zájem studentů o nové učebny a trendy je veliký. Mimořádný ohlas sklízí nová laboratoř inteligentních elektroinstalací.

„Naučit se programovat moderní elektroinstalace a v podstatě zautomatizovat chod celého domu mě zaujalo a myslím, že by mě bavilo se tím do budoucna živit,“ řekl Petr Václavík z 2. EA oboru elektrotechnika. Podobně se vyjádřil i jeho spolužák Roman Vondřejc. „Učebna je moderně vybavená, k dispozici máme výborné notebooky a vynikající programy. Je to perfektní doplnění výuky,“ konstatoval Vondřejc.

V současné době má škola čtyři stovky žáků v šestnácti třídách denního studia a její absolventi se o svoji budoucnost obávat nemusejí. Spolupracující firmy, které školu podporují i finančně, si zde často přímo vybírají své budoucí zaměstnance. K propojení teorie s praxí slouží mimo jiné přednášky jejich odborníků. Například Skupina ČEZ má vybudovanou stabilní síť spolupracujících vysokých a středních škol. V rámci Jihočeského kraje se jedná o 13 středních škol, v celé České republice pak o celkem 62 středních a vysokých škol. Jednou za těch nejaktivnějších je Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…