Studenti Air War College diskutovali s velením armády nejen o otázkách bezpečnosti

03.03.2016 11:52

Americká Air War College je školou pro vyšší důstojníky, kteří během studia musejí zvládnout dvě výzvy – akademické zlepšení i profesní rozvoj. Škola se specializuje na letectví a její absolventi by měli být připraveni plnit úkoly ve vojenských operacích i v mezinárodním prostředí. V rámci studijního programu se studenti setkali také s hlavními funkcionáři Armády ČR.

Studenti Air War College diskutovali s velením armády nejen o otázkách bezpečnosti
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Americké studenty v hodnostech vyšších důstojníků přivítal zástupce náčelníka Generálního štábu – náčelník štábu generálporučík František Malenínský: „V návaznosti na vývoj bezpečnostní situace nejen v Evropě se zvyšují požadavky na připravenost armády a šíři plněných úkolů, kterými může být i ostraha státních hranic. V poslední době čeští vojáci pomáhali například při řešení migrační krize ve Slovinsku a Maďarsku.“

Ředitel Sekce rozvoje a plánování schopností Ministerstva obrany brigádní generál Pavel Adam zmínil ve druhé části hlavní úkoly Armády České republiky a představil její strukturu v porovnání se strukturou amerických ozbrojených sil. Jelikož se jednalo o studenty letecké univerzity, nechyběla ani třetí část programu se zaměřením na konkrétní podobu a plnění úkolů Vzdušných sil Armády České republiky v podání plukovníka Petra Tománka z Odboru bojové přípravy Velitelství Vzdušných sil.

Již v roce 1993 započala spolupráce mezi českou armádou a Texaskou a Nebraskou národní gardou a tak v průběhu diskuze zazněly i možnosti, jak spolupráci dále rozvíjet. „Připomeňme cvičení s Texaskou národní gardou na základně v Čáslavi v roce 2007, v loňském roce proběhlo společné týdenní cvičení v Taktickém simulačním centru v Pardubicích, které je plánováno i pro tento rok,“ konstatoval Tománek.

Univerzitu pro letce navštíví ročně několik tisíc studentů, část z nich jsou studenti mezinárodní. Ve struktuře velení leteckých základen a Velitelství vzdušných sil AČR touto školou prošli téměř všichni nejvyšší představitelé. V síni slávy této univerzity jsou uvedeni například bývalý zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor v záloze Bohuslav Dvořák, současný velitel Vzdušných sil Armády ČR brigádní generál Libor Štefánik a také bývalý velitel Vzdušných sil AČR, který nyní zastává funkci vojenského leteckého přidělence obrany ve Washingtonu brigádní generál Jiří Verner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…