Studenti Univerzity obrany se prostřednictvím Legiovlaku seznamují s vojenskou historií

02.11.2015 9:37

Skupina studentů Univerzity obrany se postupně vynořuje ze schodiště, stoupajícího z odbavovací haly nádraží v Brně-Králově Poli a shromažďuje se u průvodce stylově oděného do ruské uniformy doplněné o červenobílou stuhu na čepici, čekajícího na nástupišti u zdejší první koleje. Právě na ní během své pouti po České republice zastavil na čtrnáct dnů Legiovlak, tedy replika legionářského vojenského ešalonu z let 1918 – 1920, s nímž se čs. legionáři přesouvali během bojů s bolševiky přes Rusko po Transsibiřské magistrále.

Studenti Univerzity obrany se prostřednictvím Legiovlaku seznamují s vojenskou historií
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

Jedním z pilířů výuky na jediné vojenské vysoké škole v ČR je výchova k vlastenectví a k tomuto účelu pomáhá také unikátní expozice Legiovlaku. Tvůrci z Československé obce legionářské jejím prostřednictvím chtějí u veřejnosti a především mládeže obnovovat povědomí o československých legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu.

„Máme-li vychovávat budoucí důstojníky v historickém odkazu, je nezbytné, aby tuto historii poznali a aby se seznámili s osobnostmi, které se podílely na jejím utváření. Legiovlak je jeden z případů, kdy můžeme přednášenou teorii propojit s živou historií a navodit tak pocit, který nevytvoří ani tisíc prezentací,“ vysvětluje smysl návštěvy historického vlaku vrchní praporčík Univerzity obrany štábní praporčík Libor Pliešovský, který na královopolské vlakové nádraží studenty přivedl.

Skupinu budoucích dělostřelců během jejich komentované prohlídky postupně doplňují další právě přítomní návštěvníci, kteří si unikátní železniční soupravu přijeli do Brna prohlédnout z bližšího i vzdálenějšího okolí. Mezi nimi i Karel Dvořáček z Blanska, jemuž se na krku houpá digitální fotoaparát. „Mí kolegové z klubu vojenských důchodců už nejsou tak pohybliví, tak jim přivezu alespoň nějaké obrázky,“ říká bývalý voják z povolání.

„Nezaujalo mě zde něco konkrétního, ale je to pro mě zajímavé z jiného důvodu,“ hodnotí prohlídku jedenácti vagonů Legiovlaku desátník Daniel Tománek z Fakulty vojenského leadershipu, který historickou expozici navštívil spolu s civilními studenty UO na konci minulého týdne. „Jeden z mých předků sloužil v legiích, a tak se pokusím o něm něco zjistit z databáze, která je zde dostupná,“ vysvětluje student svůj záměr.

Prezentaci Legiovlaku doplňuje další ze součástí rozsáhlého dlouhodobého historického projektu s názvem Legie 100, a to putovní výstava Stejnokroje a výstroj československých legionářů, instalovaná ve vstupní hale objektu Univerzity obrany v Kounicově ulici. Výstavou, přístupnou do 20. listopadu rovněž zdarma pro širokou veřejnost, chtějí organizátoři z Československé obce legionářské a Univerzity obrany zdůraznit hlubší smysl vlastenectví a vrátit do povědomí české veřejnosti odkaz zakladatelů našeho moderního státu.

Legiovlak na první kolejí nádraží Brno – Královo Pole

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…