Studenti objevují s inspektory rizika nákupů v e-shopech

29.10.2015 10:05

Přednáškami v Ústí nad Labem a Karlových Varech odstartoval společný projekt Ministerstva průmyslu a obchodu a České obchodní inspekce - spotřebitelské vzdělávání studentů středních škol. Prvních dvou akcí se zúčastnilo více než 200 studentů z obou krajských měst, kteří měli zájem seznámit se s prvním tématem projektu, a to s rizikem nákupů v e-shopech v České republice, v Evropské unii i ve třetích zemích.

Studenti objevují s inspektory rizika nákupů v e-shopech
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

"Přednášky mají tři samostatné části a vedou je specialisté České obchodní inspekce. Ti pomocí tematických filmů a prezentací seznamují studenty s největšími riziky a problémy, s nimiž se při nákupech přes internet mohou setkat. Naším cílem je naučit mladé spotřebitele, jak se možným problémům vyhnout, a pokud se do nich dostanou, jak je co nejefektivněji řešit. První dvě přednášky se podle ohlasu setkaly s živým zájmem posluchačů. Do konce roku proběhnou ještě další dvě vzdělávací akce, a to v Pardubicích a v Brně," uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

„Mám obrovskou radost, že se projekt spotřebitelského vzdělávání studentů středních škol podařilo úspěšně spustit a mladí lidé tak budou díky němu ještě více vzdělaní v tématu spotřebitelských práv. Říká se, že co se v mládí naučíte, ve stáří jako když najdete, a proto bylo naší prioritou zaměřit se na vzdělávání mládeže. Dnešní studenti jsou velmi aktivní v nakupování na internetu, a právě na toto téma se letošní semináře podrobně zaměří,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.  „Ministerstvo spuštěním projektu spotřebitelského vzdělávání plní jeden z úkolů, které vyplývají z dokumentu Priority spotřebitelské politiky 2015-2020, a který se zaměřuje na zvyšování povědomí spotřebitelů o jejich právech. Podobný projekt spotřebitelského vzdělávání nemá na úrovni státní správy obdoby,“ doplnil ministr.

Hlavním cílem projektu spotřebitelského vzdělávání studentů středních škol, do něhož jsou jako přednášející zapojeni pracovníci České obchodní inspekce, je rozšířit právní vědomí zejména mladých spotřebitelů a vzdělávat je v otázkách spotřebitelských dovedností, s konkrétním zaměřením na nákupy prostřednictvím internetu.

Projekt vznikl z iniciativy Ministerstva průmyslu a obchodu, které nabídlo všem hejtmanům a primátorce Hl. m. Prahy možnost zapojit se do spotřebitelského vzdělávání studentů středních škol. Zástupci krajů reagovali na nabídku pozitivně a na základě jejich zájmu nabral projekt reálnou podobu. Byly natočeny dva tematické filmy, z nichž první přibližuje způsob bezpečných nákupů v e-shopech se sídlem v ČR, druhý stejný postup v e-shopu v zemích Evropské unie a také nákupy na dálku ve třetích zemích. Na přípravě druhého filmu se podílelo Evropské spotřebitelské centrum pro ČR. Filmy doplňují prezentace a výklad zkušených inspektorů České obchodní inspekce o zásadách bezpečného nakupování prostřednictvím komunikace na dálku a také o rizicích, která každý takový nákup provázejí. V tříhodinovém přednáškovém bloku nechybí ani prostor na dotazy posluchačů.

První přednášky z tohoto unikátního projektu proběhly 21. října 2015 v Karlových Varech a v Ústí nad Labem. Zúčastnilo se jich cca 300 studentů z místních škol, kteří se zájmem sledovali filmy i navazující výklad inspektorů. Úvodní přednášky v Karlových Varech se jako host zúčastnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný, který spolu s ústředním ředitelem České obchodní inspekce Mojmírem Bezecným vzdělávací projekt zahájil.  

Studenti objevují s inspektory rizika nákupů v e-shopech

Vzdělávací projekt zahájil v Karlových Varech náměstek ministra průmyslu a obchodu K. Novotný

Do konce roku 2015 jsou naplánovány ještě dvě přednáškové akce na dalších dvou krajských úřadech:  12. listopadu v Pardubicích pro cca 80 studentů a 9. prosince v Brně pro cca 130 studentů. Další akce budou navazovat v roce 2016 a celý projekt poběží až do roku 2020.  Další témata přednášek s cílem zvýšení povědomí spotřebitelů o jejich právech budou volena tak, aby reflektovala aktuální problematické aspekty trhu, kde je třeba zvýšené ochrany spotřebitelů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…