Studenti se budou učit o České televizi

10.09.2015 19:16

Budoucí právníci z řad studentů Masarykovy univerzity v Brně už během studia lépe poznají problematiku veřejnoprávní televize. Od podzimu 2015 totiž startuje výuka nového samostatného předmětu nazvaného Právní aspekty činnosti televize veřejné služby.

Studenti se budou učit o České televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Pracovníci Katedry ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity ho připravili ve spolupráci s Českou televizí.

Projekt nového předmětu komplexně představí Českou televizi v nejrůznějších podobách. A to formou kontaktní výuky za účasti přednášejících nejen z řad zaměstnanců České televize, ale i hostů. Samotný projekt iniciovaný brněnským studiem České televize tak současně uvádí do života jeden z kandidátských záměrů současného ředitele studia, který přislíbil právě rozšíření spolupráce s vysokými školami. „Televize v posledních letech stále více vyhledává součinnost právníků, kteří se orientují v problematice zákonné regulace veřejnoprávních médií, v oblasti práv duševního vlastnictví, ale i běžné smluvní agendy. Jde o velmi specifickou oblast, takže se přímo nabízelo propojit lidi z praxe a nabídnout naše know how budoucím právníkům,“ říká ředitel brněnského studia České televize Jan Souček.

Přednášející jsou převážně zaměstnanci a spolupracovníci České televize. Nechybí ale ani bývalí členové Rady ČT či Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Vždy patnácti studentům v každém semestru přiblíží základní principy fungování televize veřejné služby či okolnosti jejího vzniku. Velký prostor bude věnován právním otázkám souvisejícím s výrobou televizních pořadů a jejich vysílání. Studenti se seznámí i s konkrétními případy, které v souvislosti s Českou televizí řešily soudy v České republice. Čeká je také exkurze do televize a poznání jejího zázemí.

„Právníci se často dostávají do styku s médii, která referují o jejich případech, o jejich práci či o jejich klientech,“ zamýšlí se soudkyně Ústavního soudu JUDr. Kateřina Šimáčková, Ph.D., která na Katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně působí jako odborná asistentka. „Proto velmi oceňuji, že se naší katedře podařilo ve spolupráci s Českou televizí zorganizovat pro studenty brněnské právnické fakulty předmět, který jim, doufám, pomůže začít chápat, jak televize funguje a jakým hlavním právním problémům čelí. Věřím, že se díky tomuto předmětu na konkrétních případech a se zkušenými lidmi zamyslíme nad takovými otázkami, jako je reálné fungování svobody projevu a jejích limitů, novinářské odpovědnosti, role televize veřejné služby i praktických právních problémů jejího fungování,“ dodává Kateřina Šimáčková.

Týdenní intenzivní bloková výuka přivítá svoje první účastníky od 14. do 18. září 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…