Stykový zákon o součinnosti sněmovny a Senátu se dokončuje, platit by měl od roku 2016

25.01.2015 13:00

Členové vedení Senátu a Poslanecké sněmovny se sešli na společné večeři, kde předsedové a místopředsedové obou komor projednali koordinaci zahraničních cest, spolupráci obou komor při úpravách ústavy nebo legislativní úpravu o součinnosti obou komor Parlamentu ČR - takzvaný stykový zákon.

Stykový zákon o součinnosti sněmovny a Senátu se dokončuje, platit by měl od roku 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

Obě komory Parlamentu ČR v následujících měsících vypracují návrhy změn ústavy. Je otázkou diskuse, zda mezi nimi budou také změny týkající se pravomocí prezidenta republiky. Předseda Senátu Milan Štěch pak požaduje, aby jednou ze změn bylo prodloužení lhůty pro projednání zákonů Senátem ze stávajících 30 alespoň na 40 dní. Chce tak zkvalitnit práci Senátu a zejména dát více času k posouzení odborným výborům. Vedení sněmovny tomuto návrhu nestojí v cestě. "Změny ústavy jsou teprve v počátku, sněmovní podvýbor na nich však intenzivně pracuje a už dnes existuje základní politická shoda na změnách, které se rýsují. Senát by měl mít jisté právo veta, aby na konci tohoto příběhu byla změna ústavy odpovídající potřebám dnešní doby," řekl po setkání předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který chce do příprav zapojit také akademickou obec.

Předseda Senátu Milan Štěch pak upozornil, že všechny úpravy musejí být dobře projednány tak, aby s nimi souhlasila více než třípětinová většina Poslanecké sněmovny i Senátu. "Dříve než začneme projednávat změny ústavy, musí s nimi souhlasit i část opozice. Důležitý je také konečný souhlas prezidenta," uvedl Štěch.

Šéfové Senátu a Poslanecké sněmovny hovořili při tradičním společném setkání o koordinaci zahraničních cest nebo přípravě významných společenských akcí (např. lednové výročí osvobození koncentračních táborů). Shodli se na potřebě přijetí stykového zákona, který má vymezit vzájemnou procedurální součinnost obou komor, což by mělo přinést zlepšení průběhu přijímání zákonů. Jeho přípravy jsou ve finální fázi a obě komory by ho měly přijmout do konce roku 2015.

"Potvrdilo se, že je prospěšné, že spolu komunikujeme, známe podrobně harmonogram zasedání obou komor včetně nových pravidel jednání dolní komory, na která se váže i naše práce. Dostali jsme od kolegů z Poslanecké sněmovny informace, které jsme potřebovali, a výsledky našeho jednání potvrzují, že je třeba pokračovat v podobných formátech setkání i nadále," uzavřel předseda Senátu Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

22:03 Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. …